Lajme

Avionët luftarakë F-35 mund të fluturojnë vetëm 55% të kohës, thotë vëzhguesi amerikan


Flota e kushtueshme e Pentagonit me avionë luftarakë F-35 mund të fluturojë vetëm pak më shumë se gjysmën e kohës, pasi çështjet e mirëmbajtjes e mbajnë aeroplanin në tokë, pavarësisht nga mbështetja në rritje nga aeroplanët nga SHBA dhe aleatët e saj.

Shkalla e aftë për misionin e flotës – ose përqindja e kohës që një aeroplan mund të kryejë një nga misionet e tij të caktuara – ishte 55 për qind që nga marsi 2023, shumë më poshtë objektivit të Pentagonit prej 85 për qind deri në 90 për qind, tha Zyra e Përgjegjësive të Qeverisë të enjten.

Raporti nga GAO, një mbikëqyrës i pavarur i Kongresit, u publikua vetëm disa ditë pasi një F-35 i Korpusit të Marinës u rrëzua në Karolinën e Jugut, duke nxitur një kërkim për aeroplanin dhe duke ngritur pikëpyetje se si ai mund të ishte zhdukur për një ditë përpara se mbeturinat e tij të ishin zhdukur.

Pjesa e F-35 në flotën e përgjithshme të aviacionit taktik të SHBA-së pritet të vazhdojë të rritet, duke i dhënë një ndihmë prodhuesit të saj Lockheed Martin. Secili prej avionëve luftarakë i kushton qeverisë rreth 160 milionë dollarë.

Ushtria amerikane ka 450 F-35 – variantet përdoren nga forcat ajrore, marina dhe trupat e marinës – dhe Pentagoni planifikon të blejë afërsisht 2,000 të tjera deri në mesin e viteve 2040, duke kushtuar 1.7 trilion dollarë gjatë ciklit jetësor të programit, duke përfshirë 1.3 trilion dollarë për mirëmbajtjen e avionit.

Është projekti më i kushtueshëm në botë i prokurimit të mbrojtjes, duke zëvendësuar luftëtarin kryesor për ato tre degë të ushtrisë amerikane, që do të thotë se ata “po kryejnë një sasi në rritje të misioneve operacionale”, sipas raportit të GAO.

Aleatët e SHBA-ve në NATO dhe Azi, si dhe Izraeli, kanë shtuar gjithashtu F-35 në forcat e tyre ajrore. Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar është një nga klientët më të mëdhenj të avionit.

“Sfidat e mirëmbajtjes ndikojnë negativisht në gatishmërinë e avionëve F-35”, me nivelin e dobët “pjesërisht për shkak të sfidave me depon dhe mirëmbajtjen organizative”, tha GAO.

Pentagoni është vite prapa në krijimin e kapaciteteve të mjaftueshme të depove të mirëmbajtjes, duke rezultuar në vonesa riparimi dhe një reduktim 10 për qind në shkallën e aftë për misionin e avionit.

Një pjesë e sfidave rrjedhin nga një mbështetje e madhe te kontraktorët për mirëmbajtjen që kufizon aftësinë e Pentagonit për të kontrolluar vendimet e mirëmbajtjes së depove. Vonesat vijnë gjithashtu nga mungesa e pjesëve të këmbimit, trajnimi i papërshtatshëm për mirëmbajtjen, pajisjet e pamjaftueshme mbështetëse dhe mungesa e të dhënave teknike të nevojshme për të bërë riparime.

Pentagoni do të marrë përsipër menaxhimin e mbështetjes së F-35 deri në tetor 2027, duke e bërë këtë një kohë kritike që ai të rivlerësojë strategjinë themelore të mbështetjes së avionëve, tha GAO.

“Ne jemi të gatshëm për partneritet me qeverinë, ndërsa planet janë krijuar për të ardhmen e mbështetjes së F-35 duke siguruar gatishmërinë e misionit dhe duke mundësuar parandalimin”, tha Lockheed në një deklaratë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore