Lajme

Autoritetet britanike duhet të njoftojnë anëtarët e IS-it për heqjen e shtetësisë


Gjykata e Lartë e Mbretërisë së Bashkuar ka vendosur që të mos u heqë shtetësinë britanike anëtarëve të dyshuar të Shtetit Islamik (IS).

Superfuqitë botërore po luajnë një rol kryesor në përpjekjet e Mbretërisë së Bashkuar (MB) për t’i parandaluar xhihadistët që kthehen nga Siria, duke i privuar ata nga dokumentet e udhëtimit dhe çdo e drejtë për ndihmë ose riatdhesim.

Mendohet se anëtarët e IS-it bëjnë një pjesë të konsiderueshme të popullsisë.

Janë të paktën 150 njerëz, të cilëve u është hequr shtetësia britanike, për “të mirën publike”, që nga viti 2014.

Një grua, e cila ndodhet në të njëjtin kamp sirian me Shamima Begum dhe identifikohet vetëm si D4, e konsideroi këtë çështje si “sfidë ligjore”.

Gjykata e konsideroi “të pavlefshëm dhe pa efekt” vendimin për të hequr shtetësinë e saj britanike, duke e mbajtur atë si shtetase të Mbretërisë së Bashkuar.

Gjithashtu ajo zbuloi se qeveria kishte shkuar përtej fuqive ligjore, duke e hequr këtë kërkesë, për t’u treguar dhe të tjerëve çfarë përgjigje do të marrin nëse veprojnë njësoj.

Vendimi mund të krijojë sfida të tjera ligjore nga anëtarët e dyshuar të IS-it, të cilët iu nënshtruan të njëjtës procedurë. Po ashtu mund të detyrojë Zyrën e Brendshme të ndryshojë proceset e saj.

Gjykata e Lartë dëgjoi se D4 është ndaluar në kampin al-Roj që nga janari i vitit 2019, së bashku me gra dhe fëmijë të tjerë, të kapur gjatë largimit nga territori i IS-it.

Në dhjetor të atij viti, një ministre hoqi nënshtetësinë e saj në Mbretërinë e Bashkuar, por ajo nuk u informua zyrtarisht deri në tetor 2020, pasi avokatët e saj i kërkuan qeverisë që ta riatdhesojë dhe u refuzuan.

D4, më pas, apeloi në Komisionin Special të Apelit të Imigrimit dhe filloi procedurat e shqyrtimit gjyqësor në Gjykatën e Lartë.

Ligji thotë se qeveria “duhet t’i japë personit njoftim me shkrim” për një vendim për heqjen e shtetësisë, duke dhënë arsyetimin për të dhe i njoftuar ata për të drejtën e tyre për të apeluar.

Në vitin 2018, Zyra e Brendshme ndryshoi rregulloret që përcaktojnë se si mund të jepet njoftim, nëse vendndodhja e dikujt është e panjohur, nuk ka adresë për të dërguar dokumente dhe ata nuk kanë një avokat.

Sipas rregullave të reja, njoftimi për një vendim për heqjen e shtetësisë së dikujt “konsiderohet se i është dhënë” personit në fjalë, nëse Zyra e Brendshme e bën atë dhe e vendos në dosjen e tij.

Gjykata Chamberlain tha se Akti i Nacionalitetit Britanik 1981 nuk i dha Zyrës së Brendshme fuqinë për të “hequr dorë nga kërkesa për të njoftuar”.

Ai deklaroi ndryshimin e rregullit “ultra vires”, që do të thotë se ishte jashtë fuqisë ligjore të qeverisë, dhe shtoi: “Parlamenti nuk i dha autoritet sekretarit të Brendshëm të bëjë rregullore që trajtojnë njoftimin si të dhënë për personin e prekur, kur nuk ka qenë dhënë atij personi, por thjesht është vendosur në një dosje të Home Office”.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore