Shëndet

Argjentina lejon që pilula kontraceptive e urgjencës të blihet pa recetë


Në Argjentinë, gratë nuk do të kërkojnë më recetë për të marrë kontracepsionin urgjent.

Qeveria ka bërë me dije se bërja më e lehtë e disponueshmërisë së pilulës ka hequr një pengesë të rëndësishme për ato që kërkojnë ndërprerje të shtatzënisë.

Sakaq, lëvizja është mirëpritur edhe nga grupet feministe, të cilat e shohin atë si një shenjë përparimi në vendin me shumicë katolike.

Por kritikët janë të mendimit se kjo masë ka shfaqur një “dështim të parandalimit të shtatzënisë”.

Ministria e shëndetësisë ka deklaruar se masa do të ndihmonte në shmangien e shtatzënive të paqëllimshme duke kapërcyer “vështirësitë e aksesit në shërbimet shëndetësore, furnizimet kontraceptive dhe edukimin”.

“Kjo heq një pengesë të rëndësishme për akses”, ka thënë Valeria Isla, drejtore e shëndetit seksual dhe riprodhues në ministri.

Vanessa Gagliardi, drejtuese e grupit feminist Juntas y a la Izquierda, ka thënë se masa do të ndihmonte në destigmatizimin e pilulës në një vend ku shtatë nga 10 shtatzënitë e adoleshenteve janë të paplanifikuara.

Kurse grupi argjentinas DerguiXlaVida e ka quajtur masën shqetësuese, duke akuzuar qeverinë se “në thelb është orientuar drejt promovimit të masave dështuese”.

Dhe se masa ishte njohja e “dështimit të parandalimit të shtatzënisë dhe edukimit seksual”.

Ndërkaq, masa është shenja e fundit e përparimit në të drejtat riprodhuese në Argjentinë, një nga vendet më të mëdha dhe më me ndikim në Amerikën Latine, një rajon ku Kisha Katolike mbetet e fuqishme.

Në vitin 2020, vendi legalizoi abortet deri në javën e 14-të të shtatzënisë, një veprim i kundërshtuar nga Kisha, e cila u kishte bërë thirrje senatorëve të refuzonin projektligjin.

Ndërprerjet më parë ishin lejuar vetëm në rastet e përdhunimit ose kur shëndeti i nënës ishte në rrezik.

Pilulat e kontracepsionit të urgjencës të marra brenda 120 orëve pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale të pambrojtura parandalojnë shtatzëninë duke bllokuar fekondimin e vezës, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Megjithatë ato janë më efektive brenda 12 orëve.

Sipas OBSH-së, kontracepsioni i urgjencës mund të parandalojë rreth 95 për qind të shtatzënive kur merret brenda pesë ditëve nga kryerja e marrëdhënieve seksuale.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore