Lajme

Ambasada amerikane për Albanian Post: Escobar merr pjesë në takim mes palës kosovare dhe serbe


Zëvendës Ndihmës Sekretari i Departamentit të Shtetit për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike, Gabriel Escobar

Zëvendës Ndihmës Sekretari i Departamentit të Shtetit për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike, Gabriel Escobar, pritet të marrë pjesë në takimin ndërmjet palës serbe dhe asaj kosovare në Bruksel javën e ardhshme.

Kështu ka thënë për Albanian Post përmes një përgjigje me shkrim një zëdhënës i Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Prishtinë.

“Zëvendës Ndihmës Sekretari i Departamentit të Shtetit për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike, Gabriel Escobar, do të udhëtojë në Bruksel këtë javë për të marrë pjesë në këto diskutime”, thuhet në këtë përgjigje.

“Ne jemi të kënaqur që Serbia dhe Kosova do të dërgojnë përfaqësues në Bruksel këtë javë për diskutime dhe do të inkurajojnë të dyja palët që të ri-angazhohen hapur, seriozisht dhe menjëherë”.

Po ashtu në këtë përgjigje thuhet se “Shtetet e Bashkuara po punojnë me BE-në, NATO-n dhe Qeveritë e Kosovës dhe Serbisë në hapa të menjëhershëm për të përshkallëzuar situatën dhe për të shmangur veprimet që rrisin tensionet, rrezikojnë përparimin e ardhshëm nën dialogun e lehtësuar nga BE-ja dhe ndikojnë negativisht në jetën e përditshme. të qytetarëve”.

“Siç theksojnë ngjarjet e fundit, dallimet midis Kosovës dhe Serbisë, nëse lihen të pazgjidhura, do të pengojnë investimet e huaja dhe do të shpejtojnë ikjen e trurit, duke parandaluar ekonomitë kosovare dhe serbe të arrijnë potencialin e tyre të vërtetë dhe të bllokojnë integrimin e ardhshëm në institucionet evropiane”.

Përmes kësaj përgjigje i bëhet thirrje Kosovës dhe Serbisë që të kthehen në dialogun e lehtësuar nga BE-ja për të adresuar menjëherë këto çështje, duke përfshirë efektet në sektorin e energjisë dhe ekonominë më të gjerë që ndikojnë në jetën e përditshme të qytetarëve të tyre.

“Shtetet e Bashkuara nuk kanë një recetë se si të trajtohen këto tema; kjo u takon palëve për të diskutuar. Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të mbështesin bashkëpunimin më të ngushtë rajonal për të eliminuar barrierat për lëvizjen e lirë, tregtinë dhe investimet në dobi të të gjithë qytetarëve në Ballkanin Perëndimor”.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore