Financa

Aktiviteti i tregjeve të kapitalit të Kinës bie në nivelet më të ulëta


Aktiviteti në tregjet e kapitalit të Kinës në kontinent dhe më gjerë ka rënë në nivelet më të ulëta disa dekadash.

Çka ka theksuar se humbja e momentit në ekonominë e dytë më të madhe në botë ka rënduar besimin e investitorëve.

Kompanitë kineze kanë mbledhur vetëm 6.4 miliardë dollarë në ofertat publike fillestare, IPO-t kontinentale, oferta vijuese dhe të konvertueshme këtë vit – niveli më i ulët rekord, sipas të dhënave të Dealogic.

Mbledhja e tyre e fondeve në tregje duke përfshirë Hong Kong-un është 1.6 miliardë dollarë, viti më i ulët deri më sot që nga viti 2003.

Në tregjet ndërkombëtare të obligacioneve, kompanitë kineze, bankat dhe huamarrësit e qeverisë kanë emetuar 26 miliardë dollarë këtë vit, pak mbi 24 miliardë dollarë të vitit të kaluar, por përndryshe niveli më i ulët që nga viti 2016.

Në kontinent, huamarrja prej 246 miliardë dollarësh është rritur 17 për qind krahasuar me vitin e kaluar.

“Sa i përket interesit global të investitorëve në Kinë, është padyshim më e keqja që kam parë në karrierën time”, ka thënë Wang Qi, shefi i investimeve në UOB KayHian në Hong Kong, i cili filloi të punojë në financë në vitet 1990.

“Nuk ka rëndësi se çfarë lloj investitori jeni, duket ende e turbullt”, ka thënë një person i përfshirë në tregjet financiare të Kinës.

“Pasiguritë ekonomike nuk janë zhdukur ende”.

Ekonomia e Kinës u rrit 5.2 për qind vitin e kaluar, por një rikthim i fortë i parashikuar nuk u materializua pas heqjes së masave të rrepta trevjeçare të pandemisë në fillim të vitit 2023. Çmimet e konsumit muajin e kaluar u rritën 0.1 për qind, por janë zhytur në territor deflacionist për pjesën më të madhe të vitit të kaluar.

Të dhënat e tregjeve të kapitalit pasqyrojnë një klimë ku sistemi financiar i Kinës është bërë gjithnjë e më i izoluar, pavarësisht përfundimit të pandemisë.

Në këtë fazë në vitin 2021, kompanitë kineze kishin emetuar 61 miliardë dollarë kapital jashtë vendit, 39 herë më shumë se vëllimet në vitin 2024.

Korporatat kishin emetuar 39 miliardë dollarë obligacione, thuajse katër herë më shumë se norma aktuale.

Bankat ndërkombëtare, të cilat për vite me radhë kërkuan të hynin në sistemin e gjerë financiar të Kinës, u është dashur të përballen me tkurrjen e niveleve të aktivitetit.

Grupi zviceran i agrokimikeve Syngenta muajin e kaluar tërhoqi planet e tij të gjata për të listuar në Shangai, ndërkohë që rritja e kontrollit të listimeve nga rregullatori i letrave me vlerë të vendit ka parë anulimin e planeve të tjera.

Firmave ndërkombëtare u është dashur gjithashtu të lundrojnë tensionet gjeopolitike në rritje midis Pekinit dhe Washington-it, ku një komitet i përzgjedhur ka shqyrtuar biznesin amerikan në kontinent.

Në tregjet ndërkombëtare të obligacioneve, një rritje në kostot e huamarrjes e ka bërë relativisht më të shtrenjtë për emetuesit kinezë të marrin hua jashtë vendit, kanë dalluar bankierët.

Ndryshe nga bankat qendrore në Amerikën e Veriut dhe Evropë, Kina ka ulur normat kryesore të huamarrjes gjatë viteve të fundit.

“Për Kinën ose kompanitë e lidhura me Kinën, ato janë më të përqendruara në biznesin bazë dhe kapitalin më të disiplinuar”, ka thënë Mandy Zhu, kreu i bankës globale në Kinë në UBS.

Zhvilluesit e pronave, dikur shtylla kryesore e tregut të bonove me rendiment të lartë të Azisë, në fakt e kanë ndalur huamarrjen ndërkombëtarisht për dy vitet e fundit pasi një goditje e qeverisë ndaj levave i prishi modelet e tyre të biznesit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore