Pajisje

A mund ta prishin AR dhe VR kulturën rraskapitëse të video-konferencave?


Jussi Havu, CEO i Glue Collaborations me bazë në Helsinki, fillon çdo mëngjes të hënën duke u bashkuar me 30 kolegë të tij në një dhomë takimesh të realitetit virtual.

Misioni i Glue është të sjellë realitetin virtual në zyrën tipike të punës.

Havu është çuditërisht optimist.

Për miliona punonjës zyre të detyruar të zhvendosen nga kabinat e tyre në divanet e tyre në vitin 2020, thirrjet video u bënë një punë e vështirë e përditshme.

Disa punonjës ndiheshin të tjetërsuar nga ekipet e tyre dhe të rraskapitur nga takimet e radhës, ndërsa menaxherët shqetësoheshin se autonomia e dhënë nga videokonferencat kërcënonte produktivitetin.

Realiteti i zgjeruar – XR – u shfaq shpejt për të zbutur anët negative të videokonferencës.

Ky term ombrellë i referohet disa mënyrave të ndryshme të shikimit të mjediseve digjitale.

Me realitetin e shtuar, pjesëmarrësit përdorin lente të tejdukshme që mbivendosin pamjet virtuale në botën reale. Realiteti virtual krijon një hapësirë digjitale plotësisht të mbyllur, me lente dhe kufje që zhytin plotësisht dikë në një simulim.

Gjigantët e teknologjisë dhe konsulentët e vendeve të punës parashikuan se XR së shpejti do të revolucionarizonte zyrat e punës, duke u bërë një pjesë masive e përvojave të përditshme të punonjësve.

Sipas një studimi nga kompania shumëkombëshe e shërbimeve profesionale PwC në vitin 2022, më shumë se 500 kompani amerikane thanë se ose kishin futur VR në bizneset e tyre, ose ishin në proces për ta bërë këtë.

​ Por ky revolucion në shkallë të gjerë në vendin e punës nuk ka përfunduar.

Punonjësit nuk po kalojnë gjithë ditën çdo ditë në Metaverse. Megjithatë, disa kompani të teknologjisë XR si Glue Collaborations thonë se AR dhe VR kanë ende përdorimet e tyre në një botë ku puna hibride është e standardizuar dhe më shumë se kurrë, punonjësit dhe kompanitë po kërkojnë një mënyrë të përsosur për të përzier zyrën dhe shtëpinë eksperienca.

Një nga përdorimet aktuale më të zakonshme të XR është për trajnim.

Sipas PwC, punonjësit që morën udhëzime duke përdorur VR mësuan në një të katërtën e kohës së atyre të trajnuar në një klasë tradicionale dhe gjysmën e kohës së një kursi online.

Po ashtu studiuesit e PwC zbuluan se studentët e VR ishin më të sigurt në aplikimin e aftësive që mësuan në kufje – potencialisht falë praktikimit virtual të aftësive të tyre në XR.

Teksa trajnimi është një rast përdorimi i XR që tashmë është paguar dividentë për disa, kompani të tjera po mbrojnë potencialin e tij për të përmirësuar gjithashtu përvojën e takimeve – veçanërisht për tubime të vogla ku të gjithë pjesëmarrësit kanë nevojë për mjedise pa shpërqendrim.

Hulumtimet tregojnë potencial: në një studim të nëntorit 2023 nga International Journal of Human-Computer Studies, një grup që përdor Horizon Workrooms, një platformë e zyrës virtuale Meta, raportoi se VR ishte e dobishme për takime joformale dhe të strukturuara.

Naer, një kompani norvegjeze e realitetit të shtuar, u mundëson përdoruesve të rrëshqasin në një kufje Meta Quest dhe të hyjnë në një sesion virtual të ideve me kolegët e tyre.

Pavarësisht nëse janë në të njëjtën dhomë apo në një kontinent tjetër, Naer u mundëson të gjithëve të imitojnë përvojën e bashkëpunimit në një tabelë të bardhë fizike.

Një nga arsyet më të thjeshta pse XR mund të funksionojë kaq mirë për takime në distancë mund të jetë qëndrimi i vetëm që detyron përdoruesit.

Midis njoftimeve të Slack, email-eve dhe shpërqendrimeve të tjera në internet, anëtarët e ekipit që i bashkohen një thirrjeje të Zoom për të përmbledhur idetë mund ta gjejnë shpejt vëmendjen e tyre në drejtimet konkurruese.

Kjo teknologji gjithashtu u mundëson përdoruesve të lexojnë gjuhën e trupit të njëri-tjetrit në një shkallë të rezervuar zakonisht për biseda në jetën reale – një kontrast i fortë me vallëzimin e ndërprerjeve të vazhdueshme në thirrjet video.

Ekspertët sakaq, argumentojnë se XR mund të jetë më e lehtë për t’u zotëruar sesa teknologjia e thirrjeve video ose telekonferencave, thjesht sepse përvoja është shumë më afër mënyrës se si njerëzit ndërveprojnë normalisht.

Megjithatë, edhe nëse periudha e rregullimit nuk është aq e gjatë dhe e vështirë, ka ende pengesa për miratimin e përhapur të XR – shumë prej të cilave kanë qenë faktorë që nga prezantimi i teknologjisë.

Çmimi është ende një problem.

Pyetja e rehatisë mbetet gjithashtu.

Krahasuar me Forte VFX1 të vitit 1995, një kufje VR që duket më shumë si një helmetë, linja e sotme Oculus është çuditërisht e lehtë. Thënë kështu, shumë njerëz ende i shohin kufjet e pakëndshme për t’u vënë për më shumë se një ose dy orë – mjaftueshëm për një seminar apo takim mjaft të gjatë, por jo shumë më tepër.

Disa përdorues të XR raportojnë gjithashtu ndjenja të sëmundjes kibernetike, një sërë simptomash që përfshijnë të përziera dhe një ndjenjë çorientimi.

Rezultati është një përdorues i hutuar – dhe një humbje e përfitimeve të AR në vendin e punës.

​ Dhe madje edhe për studiuesit që kanë shqyrtuar teknologjinë VR dhe AR për dekada të tëra, është ende e paqartë se sa e dobishme është me të vërtetë për shumicën e punëve të përditshme në zyrë, veçanërisht në krahasim me aplikacionet e specializuara, shpesh më praktike.

Akademikët ende nuk i kuptojnë plotësisht efektet e AR te njerëzit, ose se ku po shkon vetë teknologjia.

Ndërkohë, kompanitë janë të vetëdijshme se teknologjia nuk është ende gati për të zëvendësuar plotësisht platformat e video-konferencave dhe mesazheve në komunikimin në distancë.

Tani për tani, të paktën, ata po shohin XR si shtesë.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se nuk ka potencial për një ndikim edhe më të madh në të ardhmen.

Marrë nga “BBC”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore