Libra

A ekziston një lidhje midis ciklit tuaj menstrual dhe hënës?


Ilustrim

Për shekuj, njerëzit kanë pyetur veten nëse cikli menstrual ishte i lidhur me fazat e hënës.

Është e lehtë të shihet se nga erdhi ideja. Për fillestarët, cikli mesatar menstrual zgjat rreth 29 ditë, e që është i njëjtë me ciklin hënor.

Ne e dimë se hëna kontrollon baticat e globit, kështu që nuk është aq e pakëndshme të imagjinohet se hëna mund të ndikojë në baticat e brendshme të ciklit menstrual. Ndërsa shumë studime shkencore qortojnë hipotezën, publiku i gjerë mbetet i magjepsur nga ideja se menstruacionet dhe hëna mund të lidhen.

Për shembull, në ditën e hënës së gjakut në vitin 2019, njerëzit dolën në mediat sociale për të shprehur kuriozitetin dhe hutimin e tyre në marrjen e periodave gjatë kësaj ngjarje astrologjike.

Pra, a ka ndonjë lidhje mes menstruacioneve dhe hënës? Le të shohim se çfarë thonë provat.

Ajo që thotë shkenca

Një nga njerëzit e parë që sugjeroi një lidhje midis menstruacioneve dhe hënës ishte askush tjetër përveç Charles Darwin, i cili vëzhgoi lidhjen midis gjatësisë së ciklit menstrual dhe atij të ciklit hënor.

Që atëherë, studime të shumta janë përpjekur të nxjerrin një përfundim nëse ka prova për një lidhje të vërtetë.

Një studim i famshëm i vitit 1986 pohoi se në fakt kishte një lidhje. Pas testimit të 826 grave, studiuesit zbuluan se 28.3 përqind e grave filluan periodat e tyre “rreth hënës së re”.

Kurse një studim i vitit 1977, zbuloi se gratë që filluan ciklin e tyre në hënën e re kishin një shans më të madh për të mbetur shtatzënë.

Por çfarë thonë studimet më të fundit?

Një studim i vitit 2013, i cili analizoi 74 gra gjatë një viti kalendarik, zbuloi se nuk kishte “asnjë dëshmi sinkronie”.

Edhe më së fundmi, një studim i vitit 2021 sugjeron që ciklet menstruale të njeriut dikur mund të ishin sinkronizuar me ciklin hënor, por drita artificiale dhe mënyra e jetesës moderne e kanë prishur atë lidhje.

Studimi ka vlerësuar tetë gra që kanë ndjekur periodat e tyre për 19 deri në 32 vjet. Pesë nga gratë e studiuara të sinkronizuara me hënën me ndërprerje. Për tre nga gratë, periudhat e sinkronizimit ndodhën më shpesh me hënën e plotë ose hënën e re.

Sidoqoftë, një studim i vitit 2019 nga aplikacioni i përcjelljes së periudhës Clue përdori të dhëna nga 1.5 milion përdorues dhe zbuloi se nuk kishte asnjë lidhje të dallueshme midis hënës dhe menstruacioneve natyrore.

“Duke folur statistikisht, duke supozuar se periodat fillojnë në kohë të rastësishme, rreth 1 në 2 persona, do të kenë perioda që fillojnë 3 ditë nga hëna e plotë ose e re”, vëren studimi.

Me sa duket, ka një mospërputhje në hulumtim, pasi që studimi i Clue shpjegon se statistikisht, çdo grua do të sinkronizohet me ciklin hënor në pika të caktuara të jetës së tyre, por kjo thjesht mund të jetë një rastësi.

Çfarë tjetër (nëse ka diçka) ndikon hëna?

Ndërsa është e paqartë nëse hëna vërtet ndikon në ciklin menstrual, janë vërejtur lloje të tjera të sinkronitetit të hënës.

Një studim i vitit 2021 zbuloi se të dy komunitetet rurale dhe ato urbane përjetuan modele dalluese të lëkundjeve të gjumit gjatë gjithë ciklit hënor. Rreth kohës së hënës së plotë, shumica e njerëzve flinin më pak orë dhe shkonin në shtrat më vonë, ndërsa gjatë hënës së re, njerëzit kishin më shumë gjasa të flinin orë më të gjata.

Një studim i vitit 2017, zbuloi se mund të ketë një lidhje midis hënës dhe shëndetit mendor, veçanërisht cikleve bipolare dhe ciklit hënor. Dy nga pjesëmarrësit e studimit shfaqën lidhje midis cikleve të tyre të humorit dhe cikleve të tyre menstruale, me të dy shpesh duke filluar në hënën e plotë ose të re.

Në një studim tjetër të vitit 2017, nuk u gjet asnjë lidhje midis hënës së plotë, ose ndonjë faze hënore, dhe rritjes së numrit të episodeve psikiatrike.

Traditat shpirtërore dhe kulturore që lidhin hënën e plotë dhe ciklin menstrual

Ndërsa komuniteti shkencor është ende i pavendosur për sinkroninë e mundshme të hënës dhe menstruacioneve, tradita dhe kultura të shumta besojnë se ekziston një lidhje shpirtërore.

Madje ka rituale moderne që lidhin menstruacionet dhe hënën.

Në një tubim të quajtur “Tenda e Kuqe”, gratë mblidhen në hënën e re, për të reflektuar dhe lidhur. Rituali është emëruar pas një romani të vitit 1997 me të njëjtin emër që rrëfente sesi gratë në kohët biblike u urdhëruan të fshiheshin nga shoqëria gjatë menstruacioneve.

Në kulturën e lashtë greke

Fjala “menstruacione” rrjedh nga fjala latine dhe greke për hënën, mene.

Në Greqinë e Lashtë, mjekët besonin se hëna dhe cikli mujor mujor ishin të lidhura. Gjatë periudhës së menstruacioneve të një gruaje, ajo mendohej se ishte e fuqishme shpirtërisht dhe mendërisht.

Në kulturat autoktone

Në kulturat e shumta indigjene, ekziston një histori e menstruacioneve që lidhen me hënën e re.

Në traditën e Ojibwe, menstruacionet njihen si “koha e hënës”. Tradicionalisht, gratë strehohen në shtëpi gjatë kësaj kohe për të pushuar dhe reflektuar.

“Gratë kanë fuqi të madhe gjatë hënave të tyre,” tha Patty Smith nga Leech Lake Band, për Rewire News Group. “Ndërsa gjakosin, ato po heqin përvojën e akumuluar dhe stresin e të qenit grua. Disa nga ato përvoja janë të dhimbshme ose mund të përmbajnë energji negative, kështu që ne duam të jemi të kujdesshëm që të mos e ndërpresim atë proces”.

Në traditën e fisit Yurok në Kaliforni, koha e hënës është gjithashtu një pjesë e spikatur e kulturës.

Në një artikull për Shoqërinë Etnologjike Amerikane, Thomas Buckley foli me një grua nga fisi Yurok e cila tha se koha e hënës është një kohë e fuqisë.

“Është koha kur [një grua] është në kulmin e fuqive të saj. Kështu, koha nuk duhet humbur në detyrat e zakonshme dhe shpërqendrimet shoqërore, as përqendrimi i dikujt nuk duhet të prishet nga shqetësimet me seksin e kundërt”, kishte thënë gruaja.

Gratë e fisit Yurok gjithashtu u izoluan nga burrat dhe anëtarët e familjes gjatë kohës së hënës. Ata ndonjëherë vizituan një “pellg të shenjtë të kohës së hënës”, ku kryheshin ritualet shpirtërore të larjes.

Gratë e fisit besojnë se të gjitha ishin sinkronizuar me hënën në kohët e lashta.

Sipas gruas Yurok nga artikulli i Buckley, nëse një grua nga fisi do të binte ndonjëherë jashtë sinkronizimit, ajo “do të kthehej duke u ulur nën dritën e hënës dhe duke folur me hënën”.

Ka diçka magjike dhe misterioze në idenë se trupi juaj mund të punojë në sinkron me hënën.

Ndërsa shumë studime shkencore hedhin poshtë idenë e një lidhjeje, njerëz dhe kultura të panumërta kanë gjetur kuptim shpirtëror në nderimin e lidhjes midis cikleve menstruale dhe ciklit të hënës.

Ndërsa nuk ka dëshmi të forta se ekziston një lidhje, ndjekja e marrëdhënies së ciklit tuaj me hënën nuk mund të dëmtojë. Mund të jetë thjesht një mënyrë për t’u lidhur më thellë me trupin tuaj dhe botën natyrore.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore