Kulturë

49 vite nga Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe


Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe-1972

Të shtunën e 20 nëntorit është shënuar 49 vjetori i fillimit të punimeve të Kongresit të Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe.

Kongresi kishte zhvilluar punimet e tij nga 20 deri më 25 nëntor të vitit 1972, ku të pranishëm ishin 87 albanologë (delegatë) nga mbarë trevat shqiptare, pra nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi dhe arbëreshë nga Italia.

Qëllimi i Kongresit ishte të përcaktonte parimet dhe drejtimet kryesore të hartimit të drejtshkrimit, për të pasur një gjuhë letrare të njësuar.

Gjuha letrare u krijua që shqiptarët të kuptoheshin më lehtë me njeri-tjetrin dhe të vihej një standard i përhershëm drejtshkrimor.

Në unifikimin e standardeve të gjuhësh shqipe, rol përcaktues ka pasur delegacioni nga Shqipëria.

Kongresi i Drejtshkrimit kishte konstatuar se Shqipja letrare kishte hyrë në fazën më të lartë të zhvillimit të saj dhe se ajo sipas delegatëve funksionon si një gjuhë letrare e përbashkët dhe e njësuar në të gjitha sferat e veprimtarisë shoqërore.

Nga Kongresi pesëditor ishte nxjerrë një rezolutë ku ndër të tjera thuhej se rregullat e drejtshkrimit të mbështeten sa më gjerë në trajtat e përbashkëta të gjuhës kombëtare shqipe.

Ndera disa nga delegatët kryesor n kongres ishin: Historiani Prof.Aleks Buda, Prof.Androkli Kostallari, Drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe të Letërsisë të USHT në Tiranë, Prof.Bedri Dedja, Zv-Ministër i Arsimit dhe i Kulturës,  Prof.Dhimitër Shuteriqi, Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve në Tiranë, Prof.Eqrem Çabej, Gjuhëtar, Prof.Idriz Ajeti, Dekan i Fakultetit Filozofik në Prishtinë, Prof.Josif Ferrari, Studiues arbëresh dhe profesor i gjuhës në Bari etj.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore