Lajme

Vetëm kërkimet për vaksinat e reja do të na mbrojnë kundër një COVID-i tjetër


Çështja e pandemisë së ardhshme nuk parashikon nëse do të godasë apo jo, por kur dhe ku.

Për të marrë përgjigje për pyetjet që ngrihen, është e nevojshme referimi te përditësimet e bëra një herë në vit nga OBSH-ja e listës së patogjenëve, “të monitoruara posaçërisht” nga një grup prej mbi 300 shkencëtarësh që shqyrtojnë me imtësi mikroorganizmat.

E gjitha për të matur transmetueshmërinë e një patogjeni dhe zgjedhjet e trajtimit.

Nëse në fillim të këtij shekulli, parashikimet do të përqendroheshin në mundësinë që një virus i ri të mund të shfaqej, sot imagjinata e kërcënimeve pandemike shkon përtej gripit.

Coronavirus-et, të cilët deri pak vite më parë nuk do të konsideroheshin si kërcënim pandemik, tani janë në listën e patogjenëve të OBSH-së.

Ka rreth 26 familje virusesh që dihet se infektojnë njerëzit.

Pesë ngjarjet serioze pandemike që kanë ndodhur që nga viti 1900 janë të lidhura me një virus gripi ose një coronavirus, një familje virusesh të zbuluara në gjysmën e dytë të shekullit të kaluar.

E zakonshme te lakuriqët e natës, të cilët përbëjnë 20 për qind të të gjitha llojeve të gjitarëve, mund të shtrihet lehtësisht edhe te gjitarët e tjerë.

Sipas ekspertit Matthew Bayliss, një profesor në Universitetin e Liverpool-it dhe drejtor i Institutit të ri të Pandemisë në atë qytet, ka një “probabilitet të arsyeshëm të lartë” që një tjetër coronavirus i ri të ndjekë gjurmët e tij.

Në listën e gjatë të patogjenëve të OBSH-së – me potencial të ndryshëm pandemik – është virusi Zika, i transmetuar nga mushkonja femër Aedes aegypti.

Në periudhën kohore 2015-2016, duke përparuar në mënyrë të pashmangshme nga Brazili, ai ishte në gjendje të kolonizonte të gjithë Amerikën e Jugut.

I njohur prej disa kohësh, ai kishte shkaktuar panik – duke nxitur shpalljen e një emergjence të shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar – kur u zbulua lidhja midis infektimit, mikrocefalisë dhe çrregullimeve të tjera neurologjike te fëmijët.

Lista e OBSH-së përfshin gjithashtu pesë ethet hemorragjike, duke filluar nga Ebola dhe Nipah – të cilat, për fat të keq, do të zhvillonin aftësinë për t’u përhapur aq shpejt sa fruthi – do të shkaktonte një krizë shëndetësore, duke pasur parasysh shkallën e lartë të vdekshmërisë dhe mungesën e trajtimeve të disponueshme.

Po ashtu përfshihen virusi Marburg, ethet Lassa, ethet Rift Valley dhe ethet hemorragjike Krime-Kongo.

Elementi i fundit në listën e patogjenëve ku duhet të përqendrohet vëmendja është sëmundja X.

Çka mësoi bota nga COVID-19 është se nuk duhet të nënvlerësohet aftësia e një virusi për t’u shfaqur, ndryshuar dhe zhvilluar përshtatje në një familje të vetme virusesh.

Sipas ekspertes Nicole Lurie, bota ka hyrë në një “epokë të re të sëmundjeve infektive për shkak të ndryshimeve klimatike, shkatërrimit të habitateve të kafshëve, cenimit në zona të izoluara më parë dhe rritje të ndërveprimeve njeri-kafshë, gjë që po nxit ngjarjet e përhapjes dhe po përshpejton shfaqjen e sëmundjes X”.

Ka vaksina për 15 nga 26 familjet virale, por vetëm për një ka një platformë vaksine që lejon zhvillimin e shpejtë dhe shpërndani një vaksinë.

Do të jetë më mirë të mos harrohet asgjë, pasi kërcënimi COVID-19 tërhiqet nga horizonti i frikës sonë: vetëm një platformë vaksine e reagimit të shpejtë, e kombinuar me një sistem zbulimi të hershëm, do të jetë në gjendje të sigurojë një shans luftimi për të parandaluar pandeminë në të ardhmen.

Duke e mbajtur nën kontroll dhe duke e mbyllur përpara se të shndërrohet në një katastrofë globale.

Marrë nga “La Stampa”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore