Lajme

Paratë e blejnë me të vërtetë lumturinë, sipas shkencëtarëve


Paratë me të vërtetë blejnë lumturinë, dhe korrelacioni shtrihet shumë përtej pragut të pagës prej 75 mijë dollarë në vit që ishte parë si kufiri i sipërm për të pasur ndikim, sipas një ekipi shkencëtarësh.

Lajmi u bë i ditur nga “Bloomberg” dhe “The Washington Post”.

Kënaqësia rritet në mënyrë të qëndrueshme në përputhje me të ardhurat dhe madje përshpejtohet me rritjen e pagave përtej 100 mijë dollarëve në vit – për sa kohë që personi gëzon një nivel të caktuar bazë lumturie në fillim.

Kjo është sipas studimit të autorëve të 33 mijë e 391 njerëzve që jetojnë në SHBA, botuar më 1 mars në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ata thonë se efekti mund të vërehet në pagat deri në 500 mijë dollarë, megjithëse atyre u mungojnë të dhëna përfundimtare përtej këtij niveli.

Rezultatet kundërshtojnë një punim të famshëm të vitit 2010 nga psikologu Daniel Kahneman dhe ekonomisti Angus Deaton.

Ata raportuan se lumturia rritet me të ardhurat derisa marrëdhënia fillon të “rrafshohet” midis 60 mijë dhe 90 mijë dollarë në vit.

Tani Kahneman ka ri-analizuar punën e tij në bashkëpunim me studentin e doktoraturës së psikologjisë në Universitetin e Harvard-it dhe ish-menaxherin e produkteve softuerike Matthew Killingsworth, i cili nuk gjeti fare pllajë lumturie në një studim të vitit 2021 kur hulumtoi të njëjtën temë.

Botimi i tyre i ri, të cilën ata e përshkruajnë si një “bashkëpunim kundërshtar”, gjeti një pllajë, por vetëm në mesin e 20 për qind të njerëzve më të pakënaqur, dhe vetëm atëherë kur ata fillojnë të fitojnë mbi 100 mijë dollarë.

Por edhe anëtarët e këtij grupi të pakënaqur u bënë më të lumtur pasi të ardhurat e tyre u rritën deri në gjashtë shifra.

Është vetëm në këtë pikë ku për lumturinë efekti i më shumë parave pushon së funksionuari dhe “mjerimi që mbetet nuk lehtësohet nga të ardhurat e larta”.

“Për njerëzit shumë të varfër, paratë ndihmojnë shumë”, tha Killingsworth për New Scientist. “Por nëse keni të ardhura të mira dhe jeni ende të mjerë, burimi i mjerimit tuaj ndoshta nuk është diçka që paratë mund ta rregullojnë”.

Për të gjithë amerikanët e tjerë jashtë këtij grupi, më shumë para do të thotë më shumë lumturi, të paktën deri në një farë mase.

Dhe për 30 për qind(shin) e popullsisë më të lumtur, shkalla e rritjes së lumturisë madje përshpejtohet pasi të ardhurat shkojnë përtej 100 mijë dollarëve.

Thënë kështu, studiuesit zbuluan se efekti i përgjithshëm emocional i më shumë parave te një person është i vogël në krahasim me rrethanat e tjera, madje diçka aq e thjeshtë sa dy ditë pushim në fund të një jave.

“Një diferencë afërsisht katërfish në të ardhura është pothuajse e barabartë me efektin e një fundjave”, tha ai.

Personat e anketuar ishin të punësuar të rritur midis 18 dhe 65 vjeç që jetonin në SHBA, me një moshë mesatare 33 vjeç dhe të ardhura mesatare të familjes prej 85 mijë dollarë në vit.

Pjesëmarrësit u anketuan për lumturinë e tyre disa herë në ditë duke përdorur një aplikacion të zhvilluar nga Killingsworth.

Megjithëse sondazhi përfshiu pjesëmarrës me të ardhura mbi 500 mijë dollarë, studiuesit thanë se ishte e pamundur të thuhej me siguri se efekti ishte i pranishëm për njerëzit që fitonin më shumë se kaq.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore