Aplikacione

Mësimet e nxjerra për kripton nga mashtrimi i Faruk Fatih Özer


Shpesh, kriptomonedhat shihen si një teknologji revolucionare, me potencialin për të revolucionarizuar shumë aspekte të jetës.

Por ato mund të përdoren edhe për qëllime të këqija, siç dëshmohet nga incidenti që përfshin Faruk Fatih Özer.

Özer ishte në gjendje të mashtronte me sukses investitorët me miliarda dollarë para se të arrestohej.

Ngjarja tronditëse shërben si një kujtesë e rëndësishme se duhet të jemi vigjilentë kur kemi të bëjmë me kriptomonedha dhe asete të tjera digjitale.

Kush është Faruk Fatih Özer

Özer ishte themeluesi i Thorex, dikur shkëmbimi më i madh i kriptomonedhave në Turqi.

Ai grumbulloi një sasi të madhe pasurie në platformën e tij teksa njerëzit hulumtonin për mbrojtje kundër rënies së vlerës së lirës.

Meqë ari nuk ishte lehtësisht i disponueshëm në vend, kriptoja shërbeu si një alternativë më e qëndrueshme për njerëzit që kërkonin të ruanin pasurinë e tyre.

Kështu, situata shërbeu si një mundësi për Ozer për të bindur njerëzit të investonin në kripto duke përdorur platformën e tij.

Dhe vlerësohet se investitorët derdhën një total prej 2.5 miliardë dollarësh në Thodex si rezultat i ngjarjes.

Gjithçka dukej se po shkonte pa probleme deri në atë ditë fatale të 18 prillit 2021. Përdoruesit e Thodex përjetuan një ndalesë në tregtim përpara se gjithçka të errësohej.

Fillimisht, ai i qetësoi duke thënë se ishte pasojë e një incidenti hakerimi dhe se të gjitha paratë e tyre ishin të sigurta.

Pas kësaj, thuhet se u largua nga vendi.

Më vonë, u zbulua se kompania e tij zhvendosi 125 milionë dollarë të aseteve të saj Bitcoin në Kraken, një shkëmbim kriptosh në SHBA.

Hetimi i mëtejshëm zbuloi se paratë e investitorëve me vlerë 2.5 miliardë dollarë ishin mashtruar nga Ozer.

Sakaq, mashtruesi u arrestua më pas në Shqipëri dhe u ekstradua në Turqi. Aktualisht po përballet me mbi 40 vjet në një burg turk nëse shpallet fajtor për të gjitha akuzat.

Mësime të nxjerra nga incidenti

Si me çdo histori tjetër fatkeqe, vijnë mësime që mund të mësohen. Në rastin konkret, mësime për të mos rënë pre e njerëzve si Ozer.

  1. Rregullimi i kriptove ka rëndësi

Mungesa e mbikëqyrjes së qeverisë dhe kuadrit rregullator për kriptovalutat në Turqi i mundësoi atij të kryente një vjedhje në shkallë të gjerë të pazbuluar ose kryesisht të injoruar nga autoritetet.

Ky incident shërben si një shembull se përse nevojiten rregulla më të forta për asetet digjitale për të parandaluar ndodhi të ngjashme në të ardhmen.

Pa rregulloret e duhura në peizazhin e kriptove, mund të jetë e vështirë apo edhe e pamundur për ata që preken që të kërkojnë drejtësi, duke e bërë edhe më të rëndësishme të qëndrojnë vigjilentë ndaj këtyre skemave të dredha.

  1. Njohja e platformës

Është e rëndësishme të kuptojmë se si funksionojnë lloje të ndryshme të shkëmbimeve të kriptomonedhave, përdorimet e tyre dhe rreziqet që lidhen me to.

Sikur investitorët të kishin marrë kohë për të hulumtuar Thorex përpara se të investonin ose të kishin bërë përpjekje për të mbajtur rregullisht investimin e tyre në kompani, ata mund të kishin qenë në gjendje të identifikonin shenjat se diçka nuk shkonte përpara se të ishte tepër vonë.

  1. Vigjilenca me investimet

Sigurimi për të vlerësuar në mënyrë kritike çdo investim të mundshëm mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër mashtrimit.

Mos harroni se nëse diçka është shumë e mirë për të qenë e vërtetë, ndoshta është.

  1. Siguria është çelësi

Mbajtja e sigurt e kriptos së dikujt është thelbësore për parandalimin e humbjeve aksidentale ose aktiviteteve me qëllim të keq.

Përdorimi i një portofoli me kriptim të fortë dhe ruajtja e fondeve larg shkëmbimeve mund të ndihmojë në uljen e ndjeshme të rrezikut të vjedhjes.

Nga ana tjetër, nëse dikush zgjedh të mbajë paratë në një shkëmbim kripto, do të ishte më mirë që ai person të diversifikonte fondet midis shkëmbimeve të ndryshme. Në këtë mënyrë, rreziku zbutet ose shmanget plotësisht.

  1. Kujdes nga pezullimet e papritura

Në të tilla raste projektet zhduken papritmas pas mbledhjes së parave, duke i lënë investitorët pa mundësi rikuperimi.

Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për këtë lloj mashtrimi dhe të bëni kujdes kur investoni në projekte të reja kripto.

Në rastin e Thodex, incidenti i 18 prillit ishte një tregues se telashet tashmë po krijoheshin brenda kompanisë.

Sigurohuni që të keni kujdes për ndalesat e papritura ose të gjata të tregtimit pasi këto mund të jenë një tregues i një mashtrimi brenda një platforme shkëmbimi kriptosh.

Incidenti i Özer shërben si një kujtesë e rëndësishme e rreziqeve të mundshme që lidhen me investimin në kriptomonedha.

Ndaj është thelbësore të qëndroni vigjilentë dhe të hulumtoni tërësisht çdo projekt ose investim përpara se të vendosni para në të.

Duhet të merren masat e duhura të sigurisë për të mbrojtur fondet e dikujt nga aktorët keqdashës ose nga humbja aksidentale.

Kështu, investitorët mund të ndihmojnë që të mos jenë viktima të mashtrimit ose mashtrimeve të tjera si ato të kryera nga Özer.

Marrë nga “Blockzeit”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore