Biznes

Kontrollet e importit pas Brexit-it rrezikojnë të rrisin më tej çmimet e ushqimeve në MB


Strategjia kufitare e Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit-it rrezikon të rrisë më tej çmimet e ushqimeve.

Të paktën kështu rezulton sipas përfaqësuesve të industrisë së produkteve të freskëta të vendit.

Tregtarët në zinxhirin e furnizimit ushqimor po paralajmërojnë se nuk do të jenë në gjendje të thithin koston shtesë të tarifave të vendosura për kontrollet e importit për mallrat që hyjnë në vend nga Bashkimi Evropian dhe pjesa tjetër e botës, që do të futen në vitin e ri.

Kostot shtesë vjetore të vlerësuara prej më shumë se 10 milion paund që rrjedhin nga tarifat e importit do të duhet t’u kalohen konsumatorëve, duke nxitur inflacionin e ushqimeve ashtu siç mendohet se çmimet kanë arritur kulmin.

Konsorciumi i Prodhimit të freskët (FPC), një organ i industrisë që pretendon se flet për 70 për qind të zinxhirit të furnizimit të produkteve të freskëta në Mbretërinë e Bashkuar u ka shkruar ministrave.

Këtë, për të ndarë shqetësimet e anëtarëve në lidhje me strategjinë kufitare të Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit-it.

Në një parashtrim shumë kritik ndaj qeverisë, FPC ka akuzuar ministrat për miratimin e “një zgjidhje të vjetëruar dhe shumë joefikase kufitare, e cila nuk arrin të plotësojë nevojat e një industrie moderne progresive dhe thjesht shton kosto për konsumatorët”.

Organi tregtar, i cili ka rreth 650 anëtarë, ka thënë se propozimet aktuale të kufirit do të shtojnë kosto, vonesa dhe ndërprerje në importet e produkteve të freskëta.

Po ashtu mund të çojnë në boshllëqe në raftet e shitësve, të ngjashme me ato që u panë në fillim të këtij viti.

Sipas organit, kostot shtesë të parashikuara, vonesa dhe ndërprerja për kontrollet mbi mallrat që prishen do të “kontribuonin materialisht në inflacionin e konsumatorit, kostot e biznesit, mbetjet ushqimore dhe emetimet e karbonit”.

Rritjet e papritura të kohës së dorëzimit janë veçanërisht problematike për artikujt që prishen dhe mund të kenë një ndikim të madh, sipas FPC.

Kjo pasi Mbretëria e Bashkuar importon rreth dy të tretat e frutave dhe perimeve të ngrëna nga familjet britanike.

Paralajmërimi i FPC-së për ndikimin e propozimeve të reja për kufijtë në importet e ushqimeve u dërgua në përgjigje të konsultimit të qeverisë me industrinë për strategjinë e saj të re kufitare, të njohur si modeli i operimit të synuar (TOM).

Ndër propozimet e bëra në draft strategjinë e lëshuar nga Departamenti për Mjedisin, Ushqimin dhe Çështjet Rurale (Defra) dhe Zyra e Kabinetit është futja e një tarife deri në 43 paund për çdo ngarkesë nga janari 2023.

FPC vlerëson se kamionët transportojnë mesatarisht 10 ngarkesa, ndërsa 1.2 milionë ngarkesa të produkteve të freskëta hyjnë në vend çdo vit.

Dhe vlerëson se industria e produkteve të freskëta mund të përballet me deri në 11 milionë paund në kosto shtesë çdo vit, si rezultat i futjes së një tarife prej 43 paund për çdo ngarkesë që mbërrin në vend.

Mbretëria e Bashkuar merr produkte të freskëta nga rreth 100 vende, por shumica e importeve hyjnë në vend nga BE-ja, edhe nëse nuk janë prodhuar atje.

FPC po paralajmëron se bizneset e vogla dhe të mesme në Mbretërinë e Bashkuar do të goditen më rëndë nga tarifat e planifikuara të importit, ndërsa prodhuesit më të vegjël jashtë shtetit mund të vendosin të shmangin barrën administrative dhe të heqin dorë nga eksporti në Britani.

Më parë, Zyra e Kabinetit ka vlerësuar se regjimi kufitar i propozuar nga qeveria, pa kërkesën për certifikata ose kontrolle fizike për mallrat me rrezik të ulët që hyjnë në vend, do të ndihmonte për të kursyer importuesit në Mbretërinë e Bashkuar rreth 400 milion paund në vit, krahasuar me kufirin e propozuar më parë. model, një shifër e kontestuar nga FPC.

Sakaq, strategjia përfundimtare e kufirit pritet të publikohet në javët në vijim.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore