Shqipëria

Kokalari lobonte për PD-në duke shkelur ligjet


Aktivistja republikane pranë Partisë Demokratike, Evi Kokalari ka lobuar publikisht dhe faktikisht që disa individë të zgjidhen në krye të PD-së.

Albanian Post ka siguruar materiale që dëshmojnë shkeljet e nënshtetases amerikane, gjatë qëndrimit të saj në Shqipëri.

Më herët, ajo ka ngritur disa akuza shumë të forta kundrejt një prej figurave më pranë Berishës, Belind Këlliçit.

Kokalari e akuzonte këtë të fundit për orientim votash në zgjedhjen që u bënë për Kryesinë e re të demokratëve.

AP-ja u konsultua me një studio ligjore që ka ekspertizë në lidhje me lobimin dhe legjislacionin përkatës në SHBA.

Lobimi është një aktivitet i mirënjohur dhe shumë i rregulluar në Shtetet e Bashkuara.

Një nga qëllimet kryesore të legjislacionit amerikan në lidhje me lobimin është transparenca e lidhjeve dhe kontakteve të zyrtarëve të qeverisë amerikane.

Kjo, me individë që u shërbejnë drejtorëve të ndryshëm, me qëllim që të ndikojë në vendimmarrjen e zyrtarëve të qeverisë amerikane në lidhje me këta drejtues.

Në gjuhën tonë të përditshme, ne i referohemi këtyre individëve si “lobistë”, sqaron studio ligjore për Albanian Post.

Megjithatë, një arsye tjetër për legjislacionin amerikan që rregullon lobimin është transparenca midis lobistëve dhe klientëve të tyre.

Kryesisht sepse për të ruajtur transparencën dhe për të eliminuar korrupsionin, qeveria amerikane është e interesuar të dijë se sa paguhet një lobist për të ndikuar në vendimmarrje për një shkak specifik.

Një nga dy pjesët kryesore të legjislacionit që adreson këto nevoja quhet Akti i Regjistrimit të Agjentëve të Huaj (FARA).

FARA, ndër të tjera, përcakton rregullat për lobimin në emër të organizatave dhe/ose politikanëve që nuk janë me bazë përkatësisht në SHBA ose shtetas të SHBA-së.

Ishte pikërisht FARA ajo që u kërkoi lobistëve amerikanë të deklaronin marrëdhëniet e tyre me PD-në, paratë e marra për shërbimet e tyre dhe çështjet për të cilat ishin angazhuar për të lobuar.

Detajet

Për të qenë të qartë, nëse një qytetar amerikan vepron në emër të interesave të politikanëve dhe/ose partive politike jo-amerikane (të cilat FARA i referohet si “drejtorë të huaj”) dhe qëllimi i këtij aktiviteti është:

(a) Ndikimi i çdo pjese të publikut në lidhje me politikën e jashtme të SHBA-së dhe/ose duke iu referuar interesave politike ose publike të një drejtori të huaj; ose

(b) Vepron në cilësinë e marrëdhënieve me publikun për një drejtues të huaj, pastaj individi i përfshirë në këtë veprimtari konsiderohet “agjent i huaj” dhe ka këto detyrime ligjore, ndër të tjera:

1- Të regjistroheni pranë Departamentit Amerikan të Drejtësisë jo më vonë se 10 ditë pas fillimit të këtij aktiviteti.

2- Të paraqesë pasqyrat plotësuese të aktivitetit çdo 6 muaj pas datës së regjistrimit.

3- Për të siguruar që të gjitha materialet informative të shpërndara nga agjenti i huaj, përfshirë ato të postuara në mediat sociale ose të dërguara me mesazhe me tekst, “duhet të përmbajnë një etiketë të dukshme nëse këto media përdoren si instrumente për të shpërndarë materiale informative”.

4- Si pjesë e regjistrimit dhe përditësimeve në Departamentin e Drejtësisë të SHBA-së, të dorëzoni dokumentet e mëposhtme:

a. Lista e drejtorëve të huaj për të cilët agjenti i huaj ka ofruar shërbime, duke përfshirë të gjitha aktivitetet dhe shërbimet për këta drejtues të huaj.

b. Ditari i detajuar i aktiviteteve politike të agjentit të huaj, duke përfshirë pjesëmarrjen në ngjarje publike, kontaktimin me anëtarët e Kongresit ose stafin e tyre, personalisht ose me telefon.

c. Çdo para që është marrë si rezultat i bashkëpunimit me një principal të huaj gjatë periudhës raportuese.

d. Çdo para që është disbursuar në lidhje me veprimtarinë në emër të një principali të huaj.

e. Kontributet financiare të bëra nga agjenti i huaj për çdo organizatë politike apo kandidat.

Sipas studios ligjore, Kokalari duhet të përgjigjet për disa çështje të cilat lidhen me FARA-n, apo me interesat e organizatave politike në SHBA.

Kjo, nëse aktivistja ka kryer ndonjë deklaratë apo ndikim si agjent i huaj, në përputhje me legjislacionin në fuqi të SHBA-ve.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore