Aplikacione

Ish-portierët e Twitter-it në New York ngrenë padi për shkarkimet nga puna


Ish-portierët në zyrat e Twitter-it në New York ngritën një padi kundër kompanisë së mediave sociale për ndërprerjen e papritur nga puna në dhjetor 2022 pasi Elon Musk mori përsipër kompaninë dhe shkurtoi afërsisht 80 për qind të stafit.

Padia pretendon se Twitter-i ka shkelur ligjin duke dështuar të mbajë portierët pas përfundimit të kontratës, duke punësuar një kontraktor të ri dhe duke mos mbajtur punonjësit sipas kontratës së mëparshme.

Sakaq, ligji kërkon që pronarët e ndërtesave të reja, menaxherët, kontraktorët dhe qiramarrësit komercialë të mbajnë punonjësit për një periudhë tranzicioni 90-ditore dhe se atyre duhet t’u ofrohet punësim i vazhdueshëm nëse performanca e tyre konsiderohet e kënaqshme.

Portierët në selinë në San Francisko, të cilët gjithashtu u pushuan papritmas në dhjetor 2022, frymëzuan qytetin të miratonte legjislacion të ngjashëm në prill 2023.

Padia pretendon se punëtorëve u detyrohen qindra mijëra dollarë në paga të prapambetura për shkelje të ligjit.

Sindikata që përfaqëson punëtorët, SEIU 32BJ, dërgoi një kërkesë në Twitter në dhjetor 2022 duke këshilluar kompaninë për detyrimin e saj për të mbajtur punonjësit për një minimum prej 90 ditësh.

“Ata kanë qenë pa punë, familjet e tyre po vuajnë, ata po vuajnë, është me të vërtetë një situatë e tmerrshme dhe kjo është me të vërtetë situata e saktë që ligji është krijuar për të parandaluar”, ka thënë avokati Hugh Baran.

“Twitter-i ka pasur shumë kohë dhe shumë njoftime për shkeljet dhe ata ende refuzojnë të binden. Klientët tanë me të vërtetë po ndërmarrin një hap shumë të guximshëm për të zbatuar ligjin”, ka shtuar ai.

Twitter-i është përballur me padi të shumta pas marrjes së kompanisë nga Musk, duke përfshirë ish-punonjësit, shitësit dhe aksionarët.

Katër shitës të Twitter-it ngritën një padi në grup në Kaliforni në maj 2023, duke pretenduar se kompania nuk ka paguar faturat që variojnë nga 40 mijë deri në 140 mijë dollarë për shërbimet e kryera vitin e kaluar.

Një degë e firmës globale të investimeve KKR ngriti një padi në maj 2023 për gati 1.3 milionë dollarë qira të papaguar për hapësirën e zyrës së Twitter-it në Oakland, Kaliforni, me pronarë të tjerë të pronave të zyrave që kishin ngritur më parë padi për qiranë e papaguar për hapësirën e zyrës në Twitter që nga koha kur e mori Musk.

Po ashtu Twitter-i është përballur me padi nga punëtorët me aftësi të kufizuara që pretendojnë se politikat për të raportuar në zyrë dhe për të regjistruar orë të gjata me intensitet të lartë diskriminojnë punëtorët me aftësi të kufizuara.

Dy mijë ish-punonjës po ndjekin pretendime kundër Twitter-it përmes arbitrazhit individual.

Avokatët që përfaqësojnë ish-punonjësit kanë pretenduar se kompania po zvarrit procesin e arbitrazhit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore