Pajisje

Inteligjenca artificiale ka jehonën e bumit dhe rënies së epokës së telekomunikacionit


Në planin afatgjatë, inteligjenca artificiale gjeneruese do të transformojë shumë industri dhe mënyrën se si njerëzit punojnë.

Por një raport që shefi ekzekutiv i OpenAI, Sam Altman, po flet me investitorët për një projekt çipi të inteligjencës artificiale, ka ngritur shumë pyetje.

Një person i njohur me bisedimet u citua të thoshte se projekti mund të kërkonte deri në 7 trilionë dollarë.

Të shënosh qoftë edhe një pjesë të kësaj shifre – më shumë se prodhimet e brendshme bruto të kombinuara të Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës – do të dukej një tendosje.

Megjithatë, pasqyron se sa i nxehtë është bërë interesi për inteligjencën artificiale dhe çipat që e fuqizojnë atë.

Paralelja historike që sjellin në mendje vlerësimet e aksioneve të lidhura me inteligjencën artificiale dhe objektivat e mbledhjes së fondeve është lulëzimi dhe rënia e aksioneve të telekomunikacionit gjatë epokës së flluskës dotcom.

Asokohe, investitorët prisnin që interneti të transformonte botën.

Kompanitë e telekomunikacionit dhe furnizuesit e pajisjeve do të ishin atëherë fitues të mëdhenj.

Problemi ishte se vlerësimet e sektorit ishin të çmimeve në atë transformim që do të vinte pothuajse brenda natës.

Tani, një nivel i ngjashëm optimizmi po nxit investimet në kompanitë e lidhura me inteligjencën artificiale.

Kur interneti u përdor gjerësisht për herë të parë, pajisja e rrjeteve ishte mbret.

Serverët duhej të ndërtoheshin dhe të lidheshin duke përdorur ruterat. Kompanitë filluan ndërtimin dhe blerjen e pajisjeve në bazë të faktit se kërkesa ekstreme për serverë do të vazhdonte pafundësisht.

Aksionet e pajisjeve të telekomunikacionit si Cisco u rritën më shumë se 30-fish në kulmin e vitit 2000.

Por kolapsi i industrisë së telekomunikacionit erdhi më herët se sa pritej – u deshën vetëm katër vjet për të shkuar nga bumi në rënie – dhe shumë më shpejt sesa interneti ndryshoi jetën tonë.

Oferta e tepërt shtyu më shumë se 20 grupe telekomunikacioni drejt falimentimit deri në vitin 2002. Aksionet ranë.

Tani, në botën e inteligjencës artificiale, çipat janë mbreti.

Kështu, nxitimi që kompanitë e inteligjencës artificiale të zotërojnë më shumë nga zinxhiri i furnizimit të prodhimit të çipave është i kuptueshëm.

Teksa modelet e inteligjencës artificiale bëhen më të mëdha, nevojiten më shumë çipa. Një mungesë e vazhdueshme shton urgjencën.

Megjithatë, sa do të zgjasin këto mungesa është e diskutueshme.

Kanë kaluar vetëm dy vjet që kur industria botërore e makinave ishte pothuajse në një ndalesë për shkak të mungesës së madhe të çipave të automobilave.

U desh më pak se një vit që ajo krizë të lehtësohej. Sot, furnizimi i çipave automatikë jo vetëm që është normalizuar, por shumë lloje janë në tepri.

Rreziku më i madh i hedhjes së tepërt të parave, shumë shpejt, në çipat e inteligjencës artificiale është kapaciteti i tepërt.

Ky është tashmë një problem për çipat e gjeneratës së vjetër.

Me rënien aktuale të sektorit që zgjat më shumë se sa pritej, Samsung-ut iu desh të zvogëlonte prodhimin vitin e kaluar për t’u marrë me një tepricë të thelluar të çipave.

Krahas kësaj, po ndërtohen më shumë se 70 fabrika të reja fabrikimi.

​ Ndërkohë, dërgesat globale ranë 14.3 për qind vitin e kaluar. Një pjesë e kësaj është për shkak të një rënieje ciklike në sektorin e çipave dhe një rënie të kërkesës për elektronikë të konsumit.

Por një rënie në faturimet globale të pajisjeve të prodhimit të çipave, të cilat ranë më shumë se një të dhjetën në tremujorin e tretë, sugjerojnë se rritja e ardhshme e sektorit të çipave do të mbetet në një nivel më të normalizuar sesa ai që bumi i inteligjencës artificiale na ka bërë të besojmë.

Një problem tjetër është se çipat bëhen shpejt mallra.

Merrni, për shembull, çipat më të vjetër 40 nm të përdorur në pajisjet shtëpiake. Këto nuk janë pothuajse në furnizim sot, por edhe ato ishin të pakta, burime të avancuara kur u prezantuan në vitin 2008.

Teksa pajisjet kapitale zhvlerësohen, çmimi i çipave të gjeneratës së vjetër bie.

Çipat bëhen më të shpejtë dhe software-i më efikas çdo vit.

U deshën vetëm dy vjet që çipat të përmirësoheshin nga teknologjia 7 nm në 5 nm të avancuar të përdorur në çipat më të fundit Nvidia.

Ky përparim i shpejtë teknologjik do të thotë që kompanitë mund të përfundojnë duke shpenzuar shumë më pak për çipa në të ardhmen sesa parashikojnë sot.

Është e vërtetë se ka dallime të qarta midis epokës dotcom dhe bumit të inteligjencës artificiale.

T ë ardhurat e OpenAI kanë tejkaluar tashmë 2 miliardë dollarë në bazë vjetore, duke iu bashkuar radhëve të platformave të teknologjisë me rritjen më të shpejtë në histori, muaj pas fillimit të saj.

Kompanitë e sotme gjithashtu kanë më shumë mënyra për të bërë fitime.

Por, si në ditët e para të internetit, miratimi më i gjerë i inteligjencës artificiale nga ndërmarrjet mbetet disi larg.

Transformimi i shkaktuar nga inteligjenca artificiale mund të zgjasë shumë vite më shumë sesa sugjerojnë çmimet e sotme të aksioneve dhe pritshmëritë e financimit.

Mbi-investimet janë një kombinim i rrezikshëm.

Mënyra për të shmangur një fat të ngjashëm me bashkëmoshatarët e mbingarkuar nga vitet 1990 është të kujtojmë përsëritjet e historisë.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore