Lajme

COVID-19, infeksionet në rritje: Vala e re në Evropë ka filluar


Pandemia e COVID-29 është larg nga përfundimi. Të paktën në Evropë.

Në dy javët e fundit, infeksionet kanë ardhur në rritje. Vala e re COVID ka filluar, por nuk është ende shumë e qartë pse.

Dr. Eric Topol, drejtor i Institutit të Përkthimit të Kërkimeve “Scripps në La Jolla”, në Shtetet e Bashkuara, spekuloi se rritja e përgjithshme e rasteve mund të shënojë fillimin e një vale të gjashtë.

“Ka shenja të një vale të re që po fillon në shumë vende evropiane, disa prej të cilave po tregojnë edhe rritje të shtrimeve në spital për COVID. Është e vështirë, në këtë pikë, të përcaktohet shkaku – eliminimi ose reduktimi i kufizimeve, transmetueshmëria më e madhe e BA.2 ose ulja e mbrojtjes imune të vaksinave. Faktorët e ndryshëm pothuajse me siguri funksionojnë së bashku”, tha ai.

Në të gjithë Evropën, Omicron 2 ndoshta po shkakton një rritje të re të rasteve, por, megjithëse në disa situata janë raportuar rritje të lehta në pranimet në spitale, asnjë vend nuk është në gatishmëri për momentin.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ngjitja filloi që në fund të shkurtit dhe sot ka rreth 65 mijë raste të reja në ditë. Që nga fillimi i marsit, rastet kanë ardhur në rritje edhe në Danimarkë dhe Francë, si dhe në Gjermani e cila ka deri në 300 mijë raste në ditë.

Mbyllja me pandeminë do të ishte mirë, por nuk është një çelës që mund të fiket kur jeni të lodhur dhe madje edhe Italia, e cila do t’i japë fund gjendjes së jashtëzakonshme më 31 mars, po ndjek trendin evropian.

Përhapja e BA.2

Në Danimarkë dhe në Mbretërinë e Bashkuar, ku varianti BA.2 është i përhapur, studimet e kryera deri më tani hipotezojnë një përhapje 30% më të lartë se Micron origjinal, tashmë shumë i transmetueshëm.

Sipas ekspertëve kushdo i infektuar me Omicron duhet të mbrohet nga BA2 – nënvarianti i ri nuk do të jetë në gjendje të shmangë imunitetin e fituar, të paktën në afat të shkurtër.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka deklaruar se infeksioni me Omicron ofron mbrojtje të fortë kundër infeksionit BA.2.

 

Relaksimi

Relaksimi i përgjithshëm dhe braktisja e shumë prej kufizimeve në Evropë (përfshirë lamtumirën ndaj maskave të brendshme në disa vende) mund të ketë kontribuar në tendencën e infeksioneve të reja (siç kishte ndodhur tashmë në Shtetet e Bashkuara sa herë që masat e sigurisë zbuten. Siguria ).

Rënia e vaksinimeve

Në Itali, vaksinimet e reja ranë më tej javën e kaluar – më pak se 3 mijë, -25% krahasuar me javën e kaluar.

Akoma më keq është trendi i vaksinimeve pediatrike të cilat kanë rënë me 50% krahasuar me javën e kaluar dhe kemi një mbulim më pak se 40% në grupmoshën 5-11 vjeç.

Ende shumë pak për të parandaluar qarkullimin e virusit. Janë ende 7 milionë italianë që nuk janë vaksinuar ende.

Një imazh i projektorit që tregon ngjyrosjen me imunofluoreshencë të qelizave Vero E6 të infektuara me omicron në Hong Kong, e mërkurë, 1 dhjetor 2021
Rënia e mbrojtjes së vaksinave kundër infeksionit

Vaksina vazhdon të jetë mbrojtëse ndaj shtrimit në spital dhe sëmundjeve të rënda, madje edhe kundër Omicron 2.

Në të vërtetë, sipas raportit të fundit të Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar në lidhje me efektivitetin e vaksinave në parandalimin e simptomave të sëmundjes COVID, ato tregojnë se deri në javën e nëntë vaksinat garantojnë një mbrojtje edhe më të lartë ndaj BA.2.

Një studim i 21 spitaleve në Shtetet e Bashkuara konfirmon 86% mbrojtje kundër shtrimit në spital me tre doza të vaksinës.

Megjithatë, studime të shumta nënvizojnë rënien e mbrojtjes së vaksinave kundër infeksionit, e cila varion nga 44% në 72%.

 

E fundit e cituar nga Burioni për studentët e Universitetit Cornell arriti në përfundimin se mbrojtja kundër infeksionit të tre dozave të vaksinës ndalon në 52%.

“Pa vaksinim do të kishim dyfish raste dhe vaksinimi pengon përhapjen e virusit”, thotë Burioni.

Por ndërkohë infeksionet po rriten, edhe të vaksinuarit janë të infektuar dhe mund të shfaqin simptoma edhe nëse në shumicën dërrmuese të rasteve nuk shkojnë në spital.

Pas më shumë se dy vitesh pandemie, braktisja e maskave në ambiente të mbyllura duket një utopi dhe ajrimi mekanik i kontrolluar i dhomave, i cili mund të zbuste përhapjen e virusit, nuk është konsideruar kurrë seriozisht.

Ky artikull është marrë nga Corriere Della Serra dhe përshtatur për Albanian Post!

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore