Lajme

COP28: 50 kompani të naftës dhe gazit nënshkruajnë statutin për të përshpejtuar veprimet klimatike në sektorin industrial


Presidenca e COP28 dhe Arabia Saudite lëshuan Kartën e Dekarbonizimit të Naftës dhe Gazit (OGDC), një kartë globale e industrisë që synon përshpejtimin e veprimit klimatik në të gjithë sektorët e naftës dhe gazit.

Zyrtarët thanë se 50 kompani të naftës dhe gazit, që përfaqësojnë më shumë se 40 për qind të prodhimit global të naftës, kanë nënshkruar kartën, raportoi Agjencia e Lajmeve Emirates (WAM).

Kompanitë Kombëtare të Naftës përfaqësonin mbi 60 përqind të nënshkruesve, numri më i madh ndonjëherë i NOC-ve që u angazhuan për një nismë dekarbonizimi.

Nënshkruesit janë angazhuar për operacione neto zero deri në vitin 2050, duke i dhënë fund ndezjes rutinë deri në vitin 2030 dhe pothuajse zero emetimet e metanit në rrjedhën e sipërme.

Në një deklaratë të WAM, presidenti i COP28 Dr. Sulltan Al-Jaber tha: “Lancimi i kartës është një hap i parë i madh – dhe ndërsa shumë kompani kombëtare të naftës kanë miratuar objektivat neto zero 2050 për herë të parë, unë e di se ata dhe të tjerët, mund dhe duhet të bëjnë më shumë. Ne kemi nevojë që e gjithë industria të mbajë 1.5C brenda mundësive dhe të vendosë ambicie edhe më të forta për dekarbonizimin”.

Sipas statutit, kompanitë e naftës dhe gazit ranë gjithashtu dakord të vazhdojnë të punojnë drejt praktikave më të mira të industrisë në reduktimin e emetimeve.

Disa nga veprimet kryesore që ata ranë dakord të ndërmarrin përfshinin: investimin në burimet e rinovueshme, karburantet me karbon të ulët dhe teknologjitë e emetimeve negative; reduktimi i varfërisë energjetike; dhe sigurimin e energjisë së sigurt dhe të përballueshme për të mbështetur zhvillimin e të gjitha ekonomive.

Nënshkruesit do të punojnë gjithashtu në rritjen e harmonizimit me praktikat më të mira të industrisë për të përshpejtuar dekarbonizimin e operacioneve dhe për të reduktuar emetimet deri në vitin 2030.

Al-Jaber shtoi se Karta pranon se ndryshimi i klimës është “një sfidë kolektive që kërkon veprim të fortë dhe të fokusuar nga prodhuesit dhe konsumatorët e energjisë, ndryshime thelbësore në shoqëri dhe sektorin e energjisë, si dhe bashkëpunim ndërkombëtar, për të çuar përpara tranzicionin e energjisë dhe zvogëloni emetimet e gazeve serrë nga nafta dhe gazi.”

Ai theksoi se nevojitet një plan i qartë për të fokusuar përpjekjet në drejtimin e duhur.

“Nëse duam të përshpejtojmë progresin në agjendën e klimës, ne duhet t’i sjellim të gjithë të jenë të përgjegjshëm dhe të përgjegjshëm për veprimet klimatike. Ne të gjithë duhet të fokusohemi në reduktimin e emetimeve dhe të zbatojmë një vizion pozitiv të mundshëm për të nxitur veprimet klimatike dhe për t’i bërë të gjithë të ndërmarrin veprime”.

Karta ishte një iniciativë kryesore në kuadër të Përshpejtuesit Global të Dekarbonizimit (GDA), i cili u lançua në Samitin Botëror të Veprimit për Klimën COP28.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore