Shqipëria

Çfarë është platforma elektronike e KQZ-së për raportimin financiar


Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) lançoi të mërkurën e 5 prillit “Platformën Elektronike të Raportimit Financiar” gjatë një aktiviteti të nivelit të lartë të mbështetur nga Veprimi kundër Krimit Ekonomik në Shqipëri.

Platforma elektronike përbën një mekanizëm inovativ dhe të qëndrueshëm për të rritur transparencën dhe përgjegjshmërinë e financimit të partive politike dhe fushatave elektorale dhe parandalimin e keqpërdorimit të burimeve shtetërore në Shqipëri.

Lajmi u bë i ditur nga Këshilli i Evropës, duke cituar njoftimin zyrtar për shtyp.

Sipas institucionit evropian, platforma synon të përmirësojë dhe dixhitalizojë proceset e raportimit të shumëfishtë, kohën dhe saktësinë e mbledhjes së të dhënave, njohuritë e mbështetura nga të dhënat dhe në fund të fundit, mbikëqyrjen e KQZ-së të proceseve të sipërpërmendura.

Ai do të rrisë zbatimin efektiv të masave mbrojtëse ligjore të Kodit Zgjedhor dhe do të lehtësojë angazhimin dhe monitorimin e nismave të shoqërisë civile dhe medias, duke rritur kontrollin dhe përgjegjshmërinë publike në financimin politik.

Në fjalën e tij të hapjes, Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve Ilirjan Celibashi e cilësoi Platformën Elektronike për Raportimin Financiar si një nga projektet më të rëndësishme dixhitale të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.

Celibashi theksoi se krijon një mundësi shumë të mirë për administrimin e plotë dhe të saktë të të dhënave të raportuara mbi të ardhurat dhe shpenzimet e partive politike, si çdo vit ashtu edhe gjatë fushatave zgjedhore.

“Kjo platformë nuk është mekanizmi që zgjidh në mënyrë të përhershme problemet që kanë të bëjnë me financimin e partive politike, por mundëson monitorim dhe mbikëqyrje efikase për të gjitha kategoritë e raportuesve: monitoruesit, auditorët ligjorë, zyrtarët e financave të partive politike dhe kandidatët. Qëllimi i kësaj platforme është përmirësimi dhe rritja e aksesit në informacion, sigurimi i transparencës dhe përmirësimi i cilësisë së përpunimit të të dhënave nga të gjithë përdoruesit e platformës”, tha Celibashi.

Ambasadorja e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri, Christiane Hohmann, theksoi se “konkurrenca e ndershme bazohet në transparencë”.

“Kjo është ajo që ne po ofrojmë me këtë platformë. Projekti është pjesë e një përpjekjeje më të madhe për të luftuar jo vetëm perceptimin, por edhe realiteti i korrupsionit. Sepse me transparencë korrupsioni nuk ka mundësi të qëndrojë sepse ne e hedhim dritë mbi të. Kjo është një mundësi reale për të pasur zgjedhje të lira dhe të ndershme. Jam e bindur që platforma do të jetë edhe për partitë politike, si duhet të përpiqen për transparencë”, shtoi diplomatja gjermane.

Ushtruesi i detyrës së shefit të zyrës së Këshillit të Evropës në Tiranë, Olsi Dekovi, nënvizoi se Platforma Elektronike do të forcojë zbatimin e rekomandimeve të GRECO-s dhe Komisionit të Venecias në lidhje me financimin e partive politike.

“Komisioni Qendror i Zgjedhjeve dhe aktorë të tjerë relevantë tani kanë një instrument të fuqishëm të transparencës dhe llogaridhënies që duhet përdorur në mënyrë efektive”, shkruan më tej KiE-ja.

Funksionalitetet e platformës iu prezantuan përfaqësuesve të partive politike, autoriteteve publike, monitoruesve të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, zyrtarëve financiarë të partive politike, audituesve ligjorë, organizatave ndërkombëtare, shoqërisë civile dhe medias, të cilët më tej shkëmbyen rolet dhe përgjegjësitë e tyre përkatëse.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore