Lajme

BQE ushtron presion mbi bankat evropiane: Largohuni menjëherë nga Rusia – Moska kërcënon me shpronësim


Që kur Vladimir Putin urdhëroi nisjen e agresionit kundër Ukrainës në vitin 2022, bilanci i bankës austriake Raiffeisenbank duket se është rritur, ndërsa ai i Unicredit është më shumë se përgjysmuar.

Sigurisht, filialet e të dy institucioneve në Moskë, së bashku me ato të Citigroup dhe JpMorgan ndër të tjera, janë përfshirë në listën e një “dekreti presidencial” të nënshkruar nga vetë Vladimir Putin, që i përcakton ato si kompani “me rëndësi sistemike” për Rusinë.

Kjo ka disa pasoja të qarta për të gjitha bankat në listë: kontrolli i aksionerëve të huaj pezullohet, nëse kompanitë marrin vendime me të cilat Banka Qendrore ruse nuk është dakord dhe nëse nuk përfitojnë nga një “leje e veçantë e presidentit”.

Në thelb, dekreti i Putinit ka disa implikime.

Një prej tyre është se Banka Qendrore e Moskës mund të shpronësojë filialet e institucioneve të huaja dhe mund t’u vendosë një çmim simbolik për t’i shitur, nëse beson se menaxhimi nga jashtë neglizhon funksionet “sistematikisht të rëndësishme”.

Një pasojë e dytë, nëse filiali i huaj bllokon papritmas funksionet e saj në Rusi, është arrestimi i drejtuesve të institucioneve.

Ky kuadër ligjor në Rusi tani bie në kundërshtim me iniciativën që sapo ka marrë Banka Qendrore Evropiane.

Rregullatori i Frankfurtit u shkroi institucioneve të mbikëqyrura rreth dhjetë ditë më parë, duke u kërkuar atyre të paraqesin plane të reja për një dalje të përshpejtuar nga Rusia.

Në thelb, bankat evropiane tani i nënshtrohen presioneve të kundërta nga të dyja palët.

Moska po kërcënon me shpronësim nëse institucionet e huaja ndalojnë sigurimin e funksionimit të pagesave në euro në vend, tani që institucionet kryesore ruse nuk mund ta bëjnë më këtë për shkak të sanksioneve.

Në vend të kësaj, BQE i kërkon Raiffeisen, Unicredit, Intesa Sanpaolo, Commerzbank ose Deutsche Bank që të përshpejtojnë shkëputjen e tyre, me kërcënimin se një “hije” do të bjerë mbi reputacionin e tyre nëse nuk e bëjnë këtë.

Natyrisht, jo të gjitha institucionet janë në të njëjtën situatë.

Raiffeisen-i austriak mund të goditet nga masat e Thesarit të SHBA-ve për zgjerimin e gamës së veprimit në shkelje të dukshme të sanksioneve.

Në dy vjet, Unicredit uli bilancin e saj në Rusi me 63% dhe vlerësoi dhjetëra opsione për shitjen e filialit të Moskës, pa sukses: në disa raste blerësit e mundshëm iu nënshtruan sanksioneve perëndimore, në të tjera kishte një veto ruse.

Sa i përket Intesa Sanpaolo-s, të paktën dy përpjekje për të shitur filialin e Moskës kanë dështuar; në një rast, menaxhmenti lokal duhet të kishte marrë asetet, por, sipas një vëzhguesi nga Moska, Kremlini e kundërshtoi atë.

Kështu, të gjitha bankat evropiane (përveç Raiffeisen) po reduktojnë gradualisht aktivitetet e tyre në Rusi dhe nuk ofrojnë shërbime krediti apo pagese për individët nën sanksione.

Por mungon një pjesë: sipas disa vëzhguesve, nuk ka dialog midis bankave qendrore të Frankfurtit dhe Moskës për të rënë dakord për një metodë daljeje nga Rusia që nuk i jep në mënyrë efektive Kremlinit asete evropiane me vlerë miliarda euro.

Marrë nga “Corriere Della Sera”, përshtatur për Albanian Post 

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore