Shqipëria

Shqipëria dhe Britania finalizojnë marrëveshjen tregtare prej 4 miliardë paundë


Tim Reid, CEO i UK Export Finance (UKEF) u takua me kryeministrin shqiptar Edi Rama dhe ministren e Financave Delina Ibrahimaj për të finalizuar një marrëveshje tregtare prej 4 miliardë paundë.

Lajmi u bë i ditur nga Qeveria britanike, duke cituar njoftimin për shtyp.

4 miliardë paundë shënon një dyfishim të oreksit të riskut të tregut të publikuar më parë për mbështetjen e UKEF-it për Shqipërinë dhe sinjalizon mundësinë e madhe të disponueshme për eksportuesit në Mbretërinë e Bashkuar.

Nga viti 2021-2022, Britania e Madhe eksportoi mbi 144 milionë paundë në Shqipëri, që përfaqëson një rritje prej 97 milionë paundë në çmimet aktuale në krahasim me vitin e kaluar.

Vizita do të ndërtohet mbi këtë marrëdhënie tregtare në rritje dhe do të rezultojë në një marrëveshje për të punuar më ngushtë.

Tim Reid u shpreh se “këtu ka një mundësi të rëndësishme për bizneset në Mbretërinë e Bashkuar”.

“Vëllimi i tregtisë me Shqipërinë po rritet në mënyrë dramatike, duke treguar oreks të madh për eksportet britanike. Me mbështetjen e UKEF-it, më shumë kompani mund të korrin përfitimet e eksportit. Ne mirëpresim gjithashtu nisjen e fundit të Dhomës Britanike të Tregtisë në Shqipëri. Kjo organizatë e re do të ndihmojë në lidhjen e bizneseve britanike dhe shqiptare”, shtoi ai.

Reid vërejti gjithashtu se “marrëdhënia jonë më e ngushtë me Shqipërinë do të hapë një fazë të re bashkëpunimi në sektorë të tillë si energjia e rinovueshme, kujdesi shëndetësor dhe transporti”.

Marrëveshjet e bëra midis dy vendeve do të ndihmonin në rritjen e ekonomisë së Mbretërisë së Bashkuar, do të mbështesin krijimin e vendeve të punës dhe do të ndihmonin në realizimin e agjendës më të gjerë të nivelit të qeverisë.

Një ambicie prej 4 miliardë paundë do të nënkuptonte një vlerë minimale prej 800 milionë paundë për bizneset britanike.

Kjo për shkak se blerësit shqiptarë do t’u kërkohet të marrin burime nga zinxhiri i furnizimit në Mbretërinë e Bashkuar nën kushtet e financimit të UKEF-it.

Ministrja shqiptare e Financave, Delina Ibrahimaj, deklaroi se Shqipëria ka një tubacion projektesh kyçe të infrastrukturës që kanë nevojë për investime jashtë shtetit.

“Kjo marrëveshje për të punuar më ngushtë me Britaninë e Madhe duhet t’i dërgojë një sinjal biznesit britanik se Shqipëria ka tregje të gatshme për produktet tuaja dhe UKEF mund t’ju mbështesë në ambiciet tuaja të eksportit”, shtoi zyrtarja shqiptare.

UKEF ka një Ekzekutiv Ndërkombëtar të Financave të Eksportit (IEFE) me bazë në Ballkanin Perëndimor, i cili punon së bashku me ekipet e tjera qeveritare në këto vende, si dhe mbulon Evropën Qendrore dhe Lindore.

IEFE punon ngushtë me blerësit jashtë shtetit për të shfaqur zinxhirin e furnizimit në Mbretërinë e Bashkuar.

Ata janë në dispozicion në të gjithë botën për të diskutuar opsionet e financimit të disponueshme nga UKEF për të mbështetur eksportet e mallrave dhe/ose shërbimeve në Mbretërinë e Bashkuar.

Volumi tregtar

Departamenti për Tregtinë Ndërkombëtare në Mbretërinë e Bashkuar ka publikuar një raport, i cili vëren se Britania ka një tregti totale të mallrave dhe shërbimeve prej 410 milionë paundësh me Shqipërinë.

Kjo, e përllogaritur në katër tremujorët deri në fund të tremujorit të tretë 2022.

Shifra e përditësuar dëshmoi një rritje prej 157.9 për qind ose 251 milion paundë nga viti 2021, nënvizon raporti.

Eksportet totale të Mbretërisë së Bashkuar në Shqipëri arritën në 144 milionë paundë, me një rritje prej 206.4 për qind ose 97 milionë paundë krahasuar me vitin 2021.

Ndërsa totali i importeve të Mbretërisë së Bashkuar nga Shqipëria arriti në 266 milionë paundë, me një rritje prej 137.5 për qind ose 154 milionë paundë.

Shqipëria ishte partneri i 110-të më i madh tregtar i Mbretërisë së Bashkuar gjatë kësaj periudhe, citojnë autoritetet britanike.

Nga të gjitha eksportet e Mbretërisë së Bashkuar në Shqipëri në katër tremujorët deri në fund të tremujorit të tretë 2022, 38 milionë paundë (ose 26.4 për qind) ishin mallra dhe 106 milionë paundë (73.6 për qind) ishin shërbime.

Në katër tremujorët deri në fund të vitit 2022, eksportet e mallrave nga Britania drejt Shqipërisë u rritën me 111.1 për qind ose 20 milionë paundë krahasuar me të njëjtën periudhë në vitin 2021.

Ndërkohë që eksportet e shërbimeve britanike në Shqipëri u rritën me 265.5 për qind ose 77 milionë paundë.

Nga të gjitha importet e Mbretërisë së Bashkuar nga Shqipëria në katër tremujorët deri në fund të tremujorit të tretë 2022, 13 milionë paundë (ose 4.9 për qind) ishin mallra dhe 253 milionë paundë (ose 95.1 për qind) ishin shërbime.

Në të njëjtën periudhë, Britania e Madhe rriti importimin e mallrave nga Shqipëria me 62.5 për qind ose 5 milionë paundë krahasuar me katër tremujorët deri në fund të tremujorit të tretë 2021.

Ndërsa importet e shërbimeve në Mbretërinë e Bashkuar nga Shqipëria u rritën me 143.3 për qind ose 149 milionë paundë.

Britania e Madhe raportoi një deficit tregtar total prej 122 milionë paundësh me Shqipërinë.

Në vitin 2022, Mbretëria e Bashkuar kishte një tepricë të tregtisë së mallrave prej 25 milionë paundësh me Shqipërinë, krahasuar me një suficit prej 10 milionë paundësh në katër tremujorët deri në fund të tremujorit të tretë 2021.

Ndërsa në fund të tremujorit të tretë të vitit 2022, Mbretëria e Bashkuar raportoi një deficit tregtar në shërbime prej 147 milionë paundësh me Shqipërinë, krahasuar me një deficit tregtar në shërbime prej 75 milionë paundësh.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore