Lajme

Rritje e paprecedentë e sulmeve legjislative anti-LGBTQ+ në SHBA, sipas HRC


Anëtarët e komunitetit LGBTQ+ në SHBA po përballen me një gjendje të jashtëzakonshme pasi shtetet vazhdojnë t’i synojnë ata nëpërmjet legjislacionit.

Kështu ka deklaruar organizata më e madhe në mbrojtje të komunitetit.

Fushata për të Drejtat e Njeriut (HRC) ka lëshuar një deklaratë për emergjencën që doli nga “një rritje e paprecedentë dhe e rrezikshme e sulmeve legjislative anti-LGBTQ+ këtë vit”.

Sakaq, deklarata u bën jehonë atyre të ngjashme të lëshuara nga organizata të tjera të të drejtave civile si NAACP, e cila paralajmëroi udhëtarët se Florida në veçanti është “aktivisht armiqësore”.

Presidentja e HRC-së, Kelley Robinson, ka thënë se “kërcënimet e shumëfishuara me të cilat përballen miliona në komunitetin tonë nuk perceptohen vetëm – ato janë reale, të prekshme dhe të rrezikshme”.

“Në shumë raste ato po rezultojnë në dhunë kundër personave LGBTQ+, duke i detyruar familjet të çrrënjosin jetën e tyre dhe të largohen nga shtëpitë e tyre në kërkim të shteteve më të sigurta, dhe duke shkaktuar një valë të baticës së rritjes së homofobisë dhe transfobisë që vendos sigurinë e secilit prej nesh në rrezik”.

Sipas raportit, “sesioni legjislativ shtetëror i vitit 2023 ishte viti më i keq i regjistruar për legjislacionin anti-LGBTQ+”.

Dhe legjislacioni anti-transgjinor përbën një pjesë të rëndësishme të këtij numërimi.

Grupet e ekstremit të djathtë si Aleanca për Politikat e Familjes, Aleanca për Mbrojtjen e Lirisë dhe Fondacioni Heritage qëndrojnë prapa shtytjes për këto politika.

Grupet kanë hartuar legjislacionin model dhe kanë marrë mbështetje nga ligjvënësit. Shumë prej tyre kanë ofruar mbështetje financiare për tarifat ligjore për të luftuar kur ligjet u kundërshtuan në gjykatë.

Në vitin 2022, Fondacioni Heritage publikoi reklama me një total prej më shumë se 1 milion dollarë që synonin Aktin e Respektit për Martesën e mbështetur nga presidenti Joe Biden që siguroi mbrojtje për amerikanët LGBTQ+ në rast se shumica konservatore në Gjykatën Supreme rrëzon vendimin e vitit 2015 që legalizoi martesat e të njëjtit seks në SHBA.

HRC ka nxjerrë sakaq një libër udhëzues për amerikanët LGBTQ+ për t’i armatosur ata me informacion rreth të drejtave të tyre.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore