Stil

Pse nuk duhet t’u besoni mediave sociale dhe jetëve të njerëzve në dukje perfekte?


Ilustrim i mediave sociale

Bota e mediave sociale ka joshur shumë njerëz. Ne kemi zbuluar nevoja që nuk i kemi pasur kurrë dhe aspirojmë të bëjmë gjëra që as nuk i kemi ëndërruar. Çdo mijëvjeçar me akses në internet ka rënë pre e botës së shndritshme të mediave sociale, të përshtatura për t’iu përshtatur prirjeve tona konsumatore.

Rritja e marketingut me ndikim

Marketingu me ndikim u ngrit në rrjedhën kryesore si një formë efektive e marketingut për shkak të platformave të mediave sociale si Instagram. Markat dhe organizatat gjetën një mënyrë të re për të arritur konsumatorët e tyre, nëpërmjet ndikuesve që tashmë kishin një bazë të madhe fansash (për sa i përket numrit të ndjekësve që kishin në çdo platformë të caktuar të mediave sociale).

Kështu, këta ndikues kanë ndërtuar në mënyrë strategjike një reputacion përmes kanaleve të ndryshme të mediave sociale. Sot, nuk ka mungesë në shumëllojshmërinë e ndikuesve që do të gjeni në internet. Nga blogeret e bukurisë tek ndikuesit e modës dhe stilit të jetesës, interneti është i mbushur me individë që presin t’ju tregojnë se si duhet të visheni, çfarë duhet të hani dhe ku duhet të shkoni.

Kultura e influencës nuk është ajo që duket

Fotografitë e filtruara në mënyrë perfekte në Instagram krijojnë një botë alternative për njerëzit që lëvizin nëpër burimet e tyre. Ne shohim veshje me stil, influencues që udhëtojnë në vende ekzotike dhe kanë përvojat më të mira, ose të paktën kështu jemi bërë të besojmë. Për shumicën e mijëvjeçarëve, Instagrami është pjesë e rutinës së tyre të përditshme. Ne konsumojmë kaq shumë përmbajtje në faqen e internetit, gjë që e bën atë hapësirën perfekte për influencuesit që të projektojnë një botë magjepsëse dhe aspiruese.

Ndërsa është e lehtë të besohet fakti që këta ndikues jetojnë jetën e përsosur, shpesh është larg nga e vërteta. Raportet ndër vite kanë zbuluar fakte befasuese rreth ndikuesve. Disa prej tyre falsifikojnë informacione, promovojnë marka që janë të dëmshme dhe mashtrojnë ndjekësit e tyre.

Familja Kardashian, e cila është ndoshta më e famshmja në Instagram, është thirrur vazhdimisht për promovimin e tyre të dyshimtë të markës. Kim Kardashian u kritikua për promovimin e pijeve që supozohej të ndihmonin njerëzit të humbnin peshë. Markimi i pijeve u kritikua për promovimin e standardeve të trupit jo të shëndetshëm për gratë.

Ndikues të tjerë shpesh fotoshopojnë fotot e tyre, duke ndryshuar pamjen e tyre si dhe duke e bërë mjedisin e tyre më ‘estetik’. Në pjesën më të madhe, njeriu mesatar mashtrohet. Ndikuesit sot janë të përqendruar vetëm në krijimin e një marke për veten e tyre, ata do të bëjnë të pamundurën për të qetësuar ndjekësit e tyre, edhe nëse kjo do të thotë t’u japë atyre informacione të pasakta.

Festivali Fyre është një shembull se si kultura e ndikimit mund të jetë shumë e dëmshme. Një grup personazhesh të njohur në Instagram promovuan festivalin Fyre pa pasur informacion të mjaftueshëm për të. Ndjekësit e tyre blenë bileta bazuar në këto promovime për të përfunduar në një festival që nuk ishte asgjë më pak se një fatkeqësi. Nuk kishte ushqim, nuk kishte strehë dhe shumica e asaj që u ishte premtuar mungonte në festival. Ndikuesit janë të vetëdijshëm se janë në gjendje të shesin opinione dhe shumë herë e kanë keqpërdorur llojin e pushtetit që kanë.

Pse jemi kaq të dashuruar me influencuesit?

Ndikuesit e mediave sociale shpikin mënyra të reja për të prerë pasiguritë tona. Ata, në fund të fundit, po shesin një lloj produkti ose po promovojnë një markë përmes personalitetit të tyre në internet. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të ndërtojmë një narrativë që nxjerr në pah atë që po humbasim dhe krijon një botë aspiruese. Ndikuesit e udhëtimeve përforcojnë idenë se udhëtimi është një ilaç, i garantuar për të na shëruar nga të gjitha sëmundjet tona. Ata bëjnë foto në resorte luksoze, pozojnë në plazhe, ndërkohë që i bëjnë ndjekësit e tyre të ndihen sikur vazhdimisht po humbasin diçka. Çdo eksperiencë që dëshironi është në shitje, por maskohet si një postim estetik në Instagram, të cilin e ‘trokisni dy herë’ dhe e mendoni për ditë më pas.

Kjo përmbajtje e kuruar në mënyrë perfekte na tërheq në kaq shumë nivele. Ai është aspirativ në kuptimin e tij më themelor, duke na bërë të dëshirojmë gjëra në dukje jashtë mundësive tona. Mënyra e vetme për ne për të hyrë në këtë mënyrë jetese është duke ndjekur këta influencues dhe duke i imituar ata në çdo mënyrë të vogël që mundemi. Mungesa e autenticitetit të ndikuesve është shqetësuese, duke pasur parasysh llojin e shtrirjes që ata kanë.

Megjithatë, vitet e fundit, për shkak të mbulimit të gjerë mediatik, realiteti i ndikuesve të mediave sociale është vënë në qendër të vëmendjes. Furnizimet e tyre të kuruara me kujdes janë quajtur thjesht për mashtrime marketingu.

Mesazhet e tyre për ‘dashuri për veten’, ‘kujdes për veten’, janë thjesht mjete për të fituar para. Autenticiteti që ata projektojnë është pothuajse gjithmonë një farsë, diçka që përdoruesit e mediave sociale kanë filluar ta shohin.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore