Lajme

Policia bën thirrje që Bolsonaro të akuzohet për përhapjen e dezinformatave të COVID


Policia federale braziliane ka bërë thirrje që presidenti Jair Bolsonaro të akuzohet për përhapjen e informacionit të rremë në lidhje me një shpërthim të koronavirusit që ka vrarë më shumë se 680 mijë qytetarë duke përfshirë pretendimet false për një lidhje midis vaksinave të SIDA-s dhe COVID.

Përgjigja anti-shkencore e Bolsonaro ndaj një sëmundjeje që ai e quajti “pak të ftohtë” është dënuar ndërkombëtarisht dhe është objekt i një hetimi të Kongresit në të cilin populisti i ekstremit të djathtë u akuzua për vonimin e qëllimshëm të blerjeve të vaksinave dhe promovimin e “kurave” të kuqeve, si p.sh. hidroksiklorokina.

Shamitë e bardha që përfaqësojnë njerëzit që kanë vdekur nga COVID-19 në Brazil janë varur mbi një fushë në Brasilia.

Të mërkurën mbrëma, një hetues i lartë i policisë federale u raportua se i kishte shkruar gjykatës supreme duke kërkuar që Bolsonaro të merrej në pyetje dhe të akuzohej për krimin e nxitjes, kur dikush inkurajon një person tjetër të kryejë një vepër penale.

Ky krim i supozuar, i cili dënohet me deri në gjashtë muaj burg, lidhet me një transmetim famëkeq të mediave sociale në tetor 2021, i cili u hoq më pas nga YouTube dhe Facebook.

Në transmetimin e fshirë, Bolsonaro pretendoi në mënyrë të rreme maska ​​​​për fytyrën – përdorimi i detyrueshëm i të cilave ai e shpërfillte vazhdimisht – kishte qenë përgjegjës për shumë prej vdekjeve gjatë pandemisë së gripit të vitit 1918.

“Presidenti në një mënyrë të drejtpërdrejtë, spontane dhe të vetëdijshme shpërndau dezinformimin se viktimat e gripit spanjoll në fakt kishin vdekur si rezultat i pneumonisë bakteriale të shkaktuar nga përdorimi i maskave, duke futur në mendjet e shikuesve një dekurajim të vërtetë për përdorimin e tyre në luftën kundër COVID-it në një kohë kur përdorimi i maskave ishte i detyrueshëm”, thuhet në raportin e policisë.

Në të njëjtin transmetim të drejtpërdrejtë Bolsonaro pretendoi në mënyrë të rreme studimet e qeverisë në Mbretërinë e Bashkuar sugjeruan se njerëzit e vaksinuar plotësisht po zhvillonin SIDA “shumë më shpejt se sa pritej”.

Zyrtarët britanikë i hodhën poshtë pretendimet.

Hetimi i policisë federale për krimet e supozuara të Bolsonaro u urdhërua dhjetorin e kaluar në fund të një hetimi të kongresit për trajtimin e tij të urgjencës së shëndetit publik.

Marrë nga The Guardian, përshtatur për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore