Lajme

Pfizer nuk e kalon me sukses aplikimin e një doze të tretë anti-COVID


Këshilltarët shkencorë të Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) kanë votuar me shumicë dërrmuese kundër aplikimit të Pfizer për të ofruar një dozë të tretë të vaksinës anti-COVID për këdo mbi 16 vjeç – duke i dhënë një goditje serioze planeve të administratës së presidentit amerikan Joe Biden për një program të parandalimit të përhapjes.

Anëtarët e komitetit këshillues të vaksinave të rregullatorit votuan 16-2 të premten kundër miratimit të një përforcuesi të vaksinës me dy doza BioNTech/Pfizer për amerikanët e moshës 16 vjeç e lart të paktën gjashtë muaj pas marrjes së dozës së tyre të dytë.

Ata më pas votuan njëzëri për të autorizuar një dozë të tretë vetëm për personat mbi 65 vjeç, këdo që është në rrezik të lartë për t’u prekur nga COVID-19 dhe njerëzit, punët e të cilëve i ekspozojnë ata ndaj virusit, siç janë punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Votimi paraqet një dilemë për rregullatorët amerikanë, të cilët nuk janë të detyruar nga rekomandimi. FDA-ja ende mund të miratojë aplikacionin e Pfizer për përforcues të përhapur, por mund t’i kërkojë kompanisë që të paraqesë përsëri një aplikim të ri brenda kufijve të sugjeruar nga komiteti.

Pfizer tha se do të punonte me komitetin e vaksinave për të adresuar pyetjet e tij dhe se ai vazhdoi të besonte në përfitimet e nxitësve për një popullsi më të gjerë.

“Këto të dhëna, dhe grupi më i madh i dëshmive shkencore të paraqitura në takim, nënvizojnë besimin tonë se nxitësit do të jenë një mjet kritik në përpjekjen e vazhdueshme për të kontrolluar përhapjen e këtij virusi”, tha Kathrin Jansen, kreu i kërkimit dhe zhvillimit të vaksinave të Pfizer.

Njerëz duke pritur në rradhë për tu vaksinuar

FDA-ja nuk iu përgjigj menjëherë votimit, por agjencia tashmë është e ndarë në çështjen nëse do të autorizojë një program përforcues në shkallë të gjerë.

Dy shkencëtarë të lartë të FDA-së të cilët po largohen nga rregullatori ndihmuan në shkrimin e një artikulli akademik të botuar këtë javë duke argumentuar kundër një plani të tillë.

Disa anëtarë të komitetit shprehën shqetësim gjatë takimit në lidhje me miratimin e një doze përforcuese për të gjithë të moshës 16 vjeç e lart, duke pasur parasysh raportet e rasteve të rralla të problemeve të zemrës të vuajtura nga të rinjtë pas regjimit me dy doza.

Paul Offit, drejtor i Qendrës së Edukimit për Vaksinat në Filadelfia, tha: “Ndërsa unë ndoshta do të mbështes një rekomandim me tre doza për ata mbi 60 ose 65 vjeç, unë me të vërtetë kam probleme ta mbështes këtë siç është shkruar për njerëzit më të mëdhenj ose të barabartë me 16”.

Votimi është një pengesë për Pfizer dhe Moderna. Dhjetëra miliona amerikanë janë vaksinuar me vaksina mRNA deri më tani, dhe analistët kishin parashikuar se të dy kompanitë do të gjeneronin miliarda dollarë nga programi i propozuar nxitës amerikan.

Në fillim të kësaj jave, Pfizer dhe Moderna lëshuan të dhëna që sugjeronin se efektiviteti i vaksinave të tyre të ARN-së të dërguar mund të bjerë brenda disa muajsh pas një doze të dytë.

Ndërsa komiteti i FDA-së diskutoi çështjen, CDC-ja lëshoi ​​rezultatet nga një studim që tregonte se efikasiteti i vaksinës Pfizer dukej se binte më ashpër me kalimin e kohës sesa dozat e bëra nga Moderna dhe Johnson & Johnson.

Të dhënat nga Izraeli tregojnë se rastet e rënda të Covid filluan të bien ndjeshëm rreth 10 ditë pasi filloi programi përforcues. Rastet me COVID-19 atje u rritën më shumë se 10 herë nga fillimi i korrikut deri në gusht, me 60% të rasteve në njerëz plotësisht të vaksinuar, treguan të dhënat nga vendi.

Në fund të fundit, megjithatë, kjo dëshmi doli e pamjaftueshme për të bindur komitetin se nxitësit janë të nevojshëm për shumicën e njerëzve.

Aksionet e Pfizer u mbyllën 1.3% më poshtë të premten, ndërsa BioNTech ra 3.6% dhe Moderna ra 2.4%.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore