Aplikacione

OpenAI zgjeron ekipin e lobimit për të ndikuar në rregullore


OpenAI po ndërton një ekip ndërkombëtar lobistësh teksa kërkon të ndikojë te politikanët dhe rregullatorë, të cilët po rrisin kontrollin e tyre mbi inteligjencën e fuqishme artificiale.

Startup-i me bazë në San Francisko ka thënë për Financial Times se ka zgjeruar numrin e stafit në ekipin të çështjeve globale nga tre në fillim të vitit 2023 në 35.

Kompania synon ta rrisë atë deri në 50 deri në fund të vitit 2024.

E gjitha vjen ndërsa qeveritë eksplorojnë dhe debatojnë legjislacionin rreth sigurisë së AI që rrezikojnë të kufizojnë rritjen e startup-it dhe zhvillimin e modeleve të tij të fundit, të cilat mbështesin produkte të tilla si ChatGPT.

Teksa përbën një pjesë të vogël të 1 mijë e 200 punonjësve të OpenAI, departamenti i çështjeve globale është njësia më ndërkombëtare e kompanisë, e pozicionuar strategjikisht në vende ku legjislacioni i AI është avancuar.

Kjo përfshin stafin në Belgjikë, MB, Irlandë, Francë, Singapor, Indi, Brazil dhe SHBA.

Sidoqoftë, OpenAI mbetet prapa rivalëve të tij Big Tech në këtë shtrirje.

Sipas dosjeve publike në SHBA, Meta shpenzoi një rekord prej 7.6 milionë dollarësh duke u angazhuar me qeverinë amerikane në tremujorin e parë të këtij viti.

Kurse Google shpenzoi 3.1 milionë dollarë dhe OpenAI 340 mijë dollarë.

Sa i përket avokimit specifik të AI, Meta ka emëruar 15 lobistë, Google ka pesë ndërsa OpenAI ka vetëm dy.

Megjithatë, njësia e çështjeve globale të OpenAI nuk merret me disa nga rastet më të vështira rregullatore.

Kjo detyrë i shkon ekipit të tij ligjor, i cili trajton çështjet që lidhen me rishikimin e rregullatorëve të Mbretërisë së Bashkuar dhe SHBA-ve të aleancës prej 18 miliardë dollarësh me Microsoft-in; hetimi i Komisionit të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim të SHBA-ve nëse shefi ekzekutiv Sam Altman mashtronte investitorët gjatë largimit të tij të shkurtër nga bordi në nëntor; dhe hetimin e Komisionit Federal të Tregtisë për mbrojtjen e konsumatorit në kompani.

Në vend të kësaj, lobistët e OpenAI fokusohen në përhapjen e legjislacionit të AI. Mbretëria e Bashkuar, SHBA dhe Singapori janë ndër shumë vende që merren me mënyrën e qeverisjes së AI dhe duke u konsultuar ngushtë me OpenAI dhe kompani të tjera të teknologjisë për rregulloret e propozuara.

Kompania ishte e përfshirë në diskutimet rreth Aktit të AI të BE-së, të miratuar këtë vit, një nga pjesët më të avancuara të legjislacionit në kërkimin e rregullimit të modeleve të fuqishme të AI.

OpenAI ishte ndër kompanitë e AI që argumentoi se disa nga modelet e saj nuk duhet të konsiderohen ndër ato që ofrojnë një “rrezik të lartë” në draftet e hershme të aktit dhe për këtë arsye do t’i nënshtroheshin rregullave më të ashpra, sipas tre personave të përfshirë në negociata.

Pavarësisht kësaj shtytjeje, modelet më të afta të kompanisë do të bien nën kompetencën e aktit.

OpenAI argumentoi gjithashtu kundër shtytjes së BE-së për të shqyrtuar të gjitha të dhënat e dhëna për modelet e saj të themelimit, sipas njerëzve të njohur me negociatat.

Kompania ka thënë për Financial Times se të dhënat e para-trajnimit duhet të jenë jashtë fushës së rregullores pasi ishte një mënyrë e dobët për të kuptuar rezultatet e një sistemi AI.

Në vend të kësaj,  ka propozuar që fokusi duhet të jetë në të dhënat pas trajnimit të përdorura për të rregulluar modelet për një detyrë të caktuar.

BE vendosi që, për sistemet e inteligjencës artificiale me rrezik të lartë, rregullatorët mund të kërkojnë ende akses në të dhënat e trajnimit për t’u siguruar që ato të mos kenë gabime dhe paragjykime.

Që kur ligji i BE-së u miratua, OpenAI punësoi Chris Lehane, i cili punonte për Presidentin Bill Clinton, fushatën presidenciale të Al Gore dhe ishte shefi i politikave të Airbnb si nënkryetar i punëve publike.

Lehane do të punojë ngushtë me Makanju dhe ekipin e saj.

OpenAI gjithashtu gjuajti së fundmi Jakob Kucharczyk, një ish-udhëheqës i konkurrencës në Meta.

Sandro Gianella, kreu i politikave dhe partneriteteve evropiane, u bashkua në qershor të vitit të kaluar pas punës në Google dhe Stripe, ndërsa James Hairston, kreu i politikave dhe partneriteteve ndërkombëtare, iu bashkua nga Meta në maj të vitit të kaluar.

Kompania kohët e fundit u përfshi në një seri diskutimesh me politikëbërësit në SHBA dhe tregje të tjera rreth modelit Voice Engine të OpenAI, i cili mund të klonojë dhe krijojë zëra të personalizuar, duke çuar në ngushtimin e planeve të lëshimit nga kompania pas shqetësimeve mbi rreziqet se si mund të përdoret në kuadër të zgjedhjeve globale të këtij viti.

Ekipi ka organizuar seminare në vendet që përballen me zgjedhjet këtë vit, si Meksika dhe India, dhe ka publikuar udhëzime për dezinformimin.

Në vendet autokratike, OpenAI u jep “individëve të besuar” akses një-për-një në modelet e tij në zonat ku mendon se nuk është e sigurt lëshimi i produkteve.

Një zyrtar qeveritar që punoi ngushtë me OpenAI ka thënë se një shqetësim tjetër për kompaninë ishte sigurimi që çdo rregull do të ishte fleksibël në të ardhmen dhe do të vjetërohej me përparime të reja shkencore ose teknologjike.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore