Lajme

Ndihmesa e përshtatshmërisë për të ecur përpara në punë


Në vendin e punës, njerëzit e adaptueshëm kanë aftësinë për të vazhduar me besim në rrethanat në zhvillim.

Por kjo veçori nuk është vetëm diçka që mund t’i bëjë punonjësit më efektivë: përshtatshmëria mund të përmirësojë gjithashtu mirëqenien e punëtorëve, sepse mund të nënkuptojë se ata janë më të përgatitur për t’u përballur me ndryshimin.

Duke qenë se bota e punës është një objektiv vazhdimisht në lëvizje, nuk është për t’u habitur që përshtatshmëria është bërë aftësia që punëdhënësit po kërkojnë.

Një sondazh i vitit 2020 në Shkollën e Biznesit të Harvard-it tregoi se 71 për qind e 1 mijë e 500 drejtuesve nga më shumë se 90 vende thanë se përshtatshmëria ishte cilësia më e rëndësishme që ata kërkonin te një lider.

Po ashtu të dhënat nga një studim i McKinsey & Company i vitit 2021 zbuluan se njerëzit e aftë në përshtatshmëri kishin 24 për qind më shumë gjasa për t’u punësuar.

Për të lulëzuar në vendin e punës sot, njohja me idenë e përshtatshmërisë ndihmon në ecjen përpara.

Përshtatshmëria nuk ka të bëjë vetëm me mbijetesën pasi një ndryshim ndodh.

Për të qenë me të vërtetë i adaptueshëm, duhet të përgatiteni në mënyrë aktive për ndryshim, madje të shtoni vazhdimisht më shumë aftësi në mënyrë që aftësitë të mund të plotësojnë nevojat e reja.

Shpesh, të qenit i adaptueshëm nuk ka të bëjë me reagimin ndaj ndryshimit, por të qenit një katalizator proaktiv për të.

Një ekzekutiv i adaptueshëm nuk do të bënte një plan se çfarë të bënte nëse industria ndërpritet. Përkundrazi, do të merrte në mënyrë aktive zhvillimin e kompanisë përpara kurbës, duke planifikuar për ndryshim.

Kurse një punonjës i adaptueshëm, nga ana tjetër, mund të shmangë paraprakisht metodat e provuara dhe të vërteta, dhe në vend të kësaj të eksperimentojë me teknologji të reja të synimit të blerësve, të mësojë teknika të ndryshme.

Sipas ekspertëve, përshtatshmëria jo vetëm që na ndihmon të shmangim mbingarkesën, por na ndihmon të bëhemi krijues dhe të shfrytëzojmë mundësitë në mes të kaosit.

Si i tillë, të qenit i adaptueshëm ju lejon të qëndroni të qetë në një krizë ndryshimi, që do të thotë se keni më pak gjasa të merrni vendime të nxituara.

Ideja se përshtatshmëria është një tipar thelbësor i punonjësve nuk u krijua në krizën e coronavirus-it.

Ka qenë prej kohësh e rëndësishme. Por pandemia e ka forcuar edhe më tej rëndësinë e përshtatshmërisë.

Marrë nga “BBC”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore