Lajme

Mungesë prej 330 mijë punëtorësh në Mbretërinë e Bashkuar për shkak të Brexit-it


Brexit-i ka çuar në një mungesë prej 330 mijë njerëzve në fuqinë punëtore në Mbretërinë e Bashkuar.

Dhe dalja nga BE-ja në vitin 2020 ka çuar në një rritje të imigracionit nga vendet jo-anëtare të BE-së, por jo mjaftueshëm për të kompensuar humbjen e punëtorëve nga vendet fqinje.

Kështu ka rezultuar nga gjetjet e përbashkëta të Qendrës për Reformën Evropiane (CER) dhe qendrës tjetër Britania e Madhe në një Evropë në Ndryshim.

Llogaritjet e tyre morën parasysh shifrat e fundit të Zyrës për Statistikat Kombëtare që treguan një reduktim të përgjithshëm të imigracionit neto prej 540 mijë deri në qershor 2022.

Raporti përdori edhe anketën vjetore të popullsisë ONS për të ndihmuar në modelimin se si do të dukej fuqia punëtore në Mbretërinë e Bashkuar nëse liria e lëvizjes nuk do të përfundonte dhe ligjet britanike të imigracionit do të mbeteshin të njëjta.

Ai doli në përfundimin se sistemi i emigracionit pas Brexit-it, e ka bërë më të vështirë për ata pa kualifikime që të lëviznin në Mbretërinë e Bashkuar për të punuar.

Sistemi hyri në fuqi në janar 2021 dhe deri në qershor 2022 kishte një mungesë prej 460 mijë punëtorësh të BE-së.

Sakaq, mbërritja e 130 mijë punëtorëve jashtë BE-së e zbuti goditjen, por nuk e mbylli hendekun, duke lënë “mungesa të mëdha” në gjashtë sektorë kyç.

Transporti dhe magazinimi u goditën më keq, me një reduktim prej 128 mijë punëtorësh të BE-së, ose tetë për qind të punësimit total në atë sektor.

Në shitjen me shumicë dhe pakicë, rënia arriti në tre për qind, ose 103 mijë punëtorë të BE-së, ndërsa në sektorin e hotelerisë dhe ushqimit ishte katër për qind.

Ndërkohë, prodhimi dhe ndërtimi ranë me për qind secili dhe pati një rënie prej 32 mijë punëtorësh të BE-së në fushat administrative dhe mbështetëse.

Edhe muajin e kaluar, një tjetër raport ka paralajmëruar se tkurrja e fuqisë punëtore në Mbretërinë e Bashkuar dhe numri në rritje i vendeve të lira të punës që nga fillimi i pandemisë po e vinte ekonominë në rrezik të rritjes më të dobët dhe inflacionit vazhdimisht më të lartë.

Faktorët pas trendit përfshijnë humbjen e lirisë së lëvizjes, por edhe largimin e shumë personave mbi moshën 50 vjeç nga fuqia punëtore.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore