Shqipëria

Mes klimës së mirë të investimeve dhe rritjes ekonomike prej 8%


Departamenti amerikan i Shtetit ka publikuar raportin mbi klimën e investimeve në Shqipëri përgjatë vitit 2020, duke shfaqur një qasje pozitive mbi bazën ligjore dhe të favorshme për investimet e huaja dhe duke projektuar një rritje ekonomike optimiste prej 8% në vitin 2021.

Sipas raportit, për shkak të krizës së vitit 2020, Prodhimi i Brendshëm Bruto ra me 5%. Kjo, për dy arsye kryesore. E para, për shkak të tërmetit të 26 nëntorit 2019. Më pas për shkak të pandemisë së krijuar nga COVID-19.

Shqipëria qëndroi për rreth tre muaj në mbyllje të plotë nga COVID-19. Vetëm lehtësimi i situatës gjatë verës së vitit 2020 solli përmirësim ekonomik, pasi u rihapën bizneset.

Ndërsa në 2020-ën u shënua një rënie e PPB-së prej 5%-ësh, 2021-shi – edhe për shkak të lehtësimeve nga COVID-19 – pritet të sjellë rritje ekonomike me 8%.

Një shifër e tillë vjen si një vlerësim i rihapjes thuajse tërësore të ekonomisë dhe turizmit të hapur në këtë vit. Kjo pritshmëri tejkalon edhe atë prej 5%-ësh që është deklaruar nga Ministria e Ekonomisë dhe Financave në Shqipëri gjatë kursit të vitit.

Një shtysë më tej do të jenë edhe investimet e huaja. Ndër to, më të rëndësishmet që përmenden janë në sektorin e energjisë, industrisë. Po ashtu, atë bankar si edhe telekomunikim dhe pasuri të paluajtshme.

Investitorët kryesorë në Shqipëri mbeten zviceranët, holandezët dhe kanadezët. Rritje shënojnë investimet turke, austriake dhe greke.

Për sa i përket klimës, kuadri ligjor në raport, paraqitet si avantazhues për të huajt. Kjo edhe falë kalimit të veprimeve administrative online tashmë, ku 65% e tyre mbulohen nga portali e-Albania.

Por, ajo që përmendet më tej, është edhe fakti se të huajt, e perceptojnë Shqipërinë si vend i vështirë për të investuar. Ndër elementët kryesorë, është korrupsioni – sidomos ai gjyqësor – që i step investitorët. Kështu theksohet në raport.

Partneriteti Publik Privat është i mirë, por zvogëlon mundësitë për konkurencë të lirë. Këtu, futen edhe investitorët e huaj. Problemi me pronat është një aspekt negativ që përmendet në raport.

Mirëpo, reformat e ndërmarra së fundmi, japin shpresë për një klimë akoma më të avantazhuar biznesi në Shqipëri.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore