Lajme

Humbja e Hezbollah-ut në zgjedhje, fillimi i dramës libaneze


“Hezbollahu dhe aleatët e tij kanë pësuar një goditje të ashpër”.

Ishte ky titulli kryesor për shumicën e mediave në Liban – dhe në botë.

Vërtet, rezultatet e zgjedhjeve të së dielës tregojnë se “blloku Hezbollah”, i cili përfshin përfaqësues të lëvizjes Amal, Hezbollah dhe partisë së krishterë Lëvizja Patriotike e Lirë, humbi shumicën e tyre parlamentare, duke rënë nga 71 anëtarë në vetëm 61.

Por duke shqyrtuar zgjedhjet, rezultatet e bazuara vetëm në “testin e Hezbollahut” mjegullojnë një pjesë të arritjeve të tjera të zgjedhjeve.

Kjo është hera e parë që lëvizjet e pavarura civile, të cilat konkurruan kundër partive tradicionale të themeluara, fituan një mbështetje kaq të gjerë publike, duke fituar 14 vende në parlament.

Rebelimi dhe protestat publike çuan në rikthimet e duhura politike këtë herë, të cilat jo vetëm që hëngrën margjinat e “partive elitiste”, por mund të rezultojnë të jenë faktori vendimtar në çdo qeveri të ardhshme.

Kjo arritje është edhe më e madhe nëse merret parasysh pjesëmarrja e ulët e votuesve, rreth 41 për qind, gjë që dëshmon më shumë se çdo gjë për mungesën e thellë të besimit të qytetarëve libanezë në procesin zgjedhor.

Suksesi i të pavarurve mund të çojë në pjesëmarrje edhe më të madhe në zgjedhjet e ardhshme, dhe kështu të krijojë një rend të ri politik.

Kjo në një vend, ku ndryshimi është konsideruar i pamundur deri më tani.

Megjithatë, ata do të duhet të luajnë lojën politike nëse duan të mbijetojnë.

Rëndësia e një Presidenti në Liban?

Pa një bllok të shumicës dhe me një bllok të pavarur që nuk është as mjaftueshëm i madh dhe as i bashkuar, Libani pritet të kthehet në periudhën e paralizës politike që e karakterizoi vendin nga viti 2009 deri në vitin 2018.

Gjatë asaj periudhe, Libani nuk ishte në gjendje të zgjidhte një president për më shumë se dy vjet për shkak të mosmarrëveshjeve të ashpra politike – dhe kjo ishte kur partia Lëvizja e së Ardhmes (Mustaqbal) e Saad al-Haririt mbajti 71 vende në parlament.

Nga viti 2009 deri në vitin 2018, zgjedhjet parlamentare nuk u mbajtën dhe parlamenti e zgjati mandatin e tij çdo vit.

Kjo është arsyeja pse një krahasim me parlamentin e mëparshëm dhe shpërndarjen e pushtetit politik, siç kishte qenë në vitin 2018, nuk mjafton për të thënë se rënia e fuqisë zgjedhore të Hezbollahut dhe partnerëve të tij garanton stabilitet ose një lidership efektiv.

Parlamenti i ri fillimisht do të përballet me sfidën e zgjedhjes së një presidenti për të zëvendësuar Aoun, mandati i të cilit përfundon zyrtarisht në tetor.

Zgjedhja e një presidenti nuk është thjesht një çështje ceremoniale.

Në Liban, presidenti emëron kryeministrin dhe ka të drejtë ta shkarkojë atë dhe të gjithë kabinetin.

Ai është komandanti suprem i Ushtrisë dhe është gjithashtu i autorizuar të shpërndajë parlamentin dhe të vendosë veton ndaj ligjeve.

Kjo fuqi e madhe dhe përfshirja aktive në jetën politike e bën presidentin lojtarin dominues.

Votat për Qeverinë

Zgjedhja e një presidenti kërkon miratimin e dy të tretave të parlamentit.

Hezbollahut i duhen 11 ministra që të bashkëpunojnë me të, në mënyrë që ai të diktojë politikën ekonomike dhe ushtarake.

Ai nuk do të ketë gjithmonë një “të tretë bllokues” dhe kjo është arsyeja pse ka nevojë për një president “miqësor” që do të emërojë ministra që mbështesin Hezbollahun.

Ministrat e tillë kanë qenë një pikë grindjeje midis organizatës dhe kryeministrave dhe beteja kundër tyre ishte një nga shkaqet e dorëheqjes së kryeministrit të mëparshëm, Saad al-Hariri.

Një edicioni i ri i këtyre konflikteve pritet të nisë në ditët në vijim.

Kjo është arsyeja e frikës se mosmarrëveshjet politike do të përhapen në rrugë dhe do të kthehen në konfrontime të dhunshme midis mbështetësve dhe kundërshtarëve të Hezbollahut – dhe disa në Liban po paralajmërojnë për rikthimin e luftës civile – ose se Hezbollahu do të shtyjë për të demonstruar.

Në të njëjtën kohë, është gjithashtu e qartë për kundërshtarët e Hezbollahut se parandalimi i këtyre skenarëve do të kërkojë që ata të bashkohen shpejt dhe të arrijnë marrëveshje për të paraqitur një Qeveri autoriteteve.

Marrë nga “Haaretz”, përshtatur për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore