Lajme

ENI sfidon Brukselin, hap llogari në rubla për pagesat e gazit rus


Ente Nazionale Idrocarburi (ENI) do të hapë një llogari rubla me Gazprombank për të përmbushur kërkesat ruse për shitjen e gazit, një veprim që e vendos grupin italian të energjisë në një kurs përplasjeje me Brukselin për sanksionet e BE-së kundër Moskës.

Njoftimi i ENI vjen disa ditë përpara se të kryejë pagesat e radhës për gazin rus nga furnizuesi shtetëror Gazprom. Gazi rus përbën gati 40 për qind të importeve totale të gazit të Italisë.

Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, në prill nxori një dekret që u kërkon kompanive nga vendet që konsiderohen “jomiqësore” të paguajnë në rubla për gazin, duke hapur një llogari në euro dhe një tjetër në rubla në Gazprombank, dega financiare e Gazprom.

Komisioni Evropian u përgjigj se kushtet e rishikuara ishin një përpjekje për të detyruar kompanitë evropiane të anashkalojnë sanksionet ndaj bankës qendrore ruse, të vendosura si hakmarrje për pushtimin e Ukrainës nga Moska në shkurt.

Pasi Polonia dhe Bullgaria vendosën të mos respektojnë dekretin e Rusisë, Gazprom ndaloi furnizimin me gaz për të dy vendet. Por kompanitë dhe vendet e tjera kanë kërkuar një zgjidhje për të mbajtur rrjedhjen e gazit dhe për të mbrojtur ekonomitë e tyre, duke paralajmëruar përplasje të mundshme midis komisionit dhe 27 vendeve anëtare, të cilat zbatojnë sanksionet.

Zëdhënësi i Komisionit, Eric Mamer, përsëriti të martën se hapja e një llogarie në rubla në Gazprombank do të ishte një shkelje e sanksioneve të bllokut.

“Çdo gjë që shkon përtej udhëzimeve të dhëna shteteve anëtare – hapja e një llogarie në monedhën e parashikuar në kontratë, pagesa në atë monedhë dhe bërja e deklaratës se pagesa është përfunduar pasi shpërndarja e gazit të paguhet në atë monedhë – është në kundërshtim me sanksionet”.

Kryeministri i Italisë, Mario Draghi

ENI tha se kishte diskutuar planin e saj me “institucionet italiane” dhe kundërshtoi se do të shkelte sanksionet e BE-së.

“Kompania do të hapë përkohësisht dy llogaritë pa cenuar të drejtat e saj kontraktuale, të cilat ende parashikojnë pagesën në euro. Ky kushtëzimi i qartë do të përfshihet në procedurën e pagesës”, thuhet në një deklaratë.

Kompania, e cila është 32 për qind në pronësi të shtetit italian, tha se do të merrte faturat dhe do të kryente pagesat e saj në euro – valuta e rënë dakord në kontratën e saj afatgjatë të blerjes së gazit – duke i depozituar ato në llogarinë euro.

Brenda 48 orëve nga pagesa, një agjent që operon nga Bursa e Moskës do t’i konvertojë eurot në rubla pa përfshirë bankën qendrore të Rusisë, tha ai.

Megjithatë, ENI tha se ishte ende në bisedime me Gazprom për të siguruar që çdo rrezik i valutës së huaj të përfshirë në sistem do të binte mbi Gazprom – për të cilin komisioni kishte thënë se ishte një çështje e madhe kur vlerësonte shkeljet e sanksioneve.

Në rast se nuk merr “përgjigje të plota, shteruese dhe të bazuara kontraktualisht” nga Gazprom, ENI do të ndjekë arbitrazhin ndërkombëtar kundër kompanisë ruse të energjisë.

Përplasja e afërt mes ENI-t dhe Brukselit do ta vendoste kryeministrin e Italisë Mario Draghi, në një pozicion delikat. Ish-presidenti i Bankës Qendrore Evropiane ka qenë një nga arkitektët e sanksioneve kundër bankës qendrore të Rusisë dhe qeveria e saj është zbatuesi ligjor i sanksioneve në Itali. Brukseli mund të ndërmarrë veprime ligjore kundër Romës nëse do të përcaktonte se Italia nuk kishte arritur të zbatonte sanksionet, një proces që mund të zgjasë me vite.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore