Shëndet

A duhet të marrin fëmijët suplemente Omega-3?


Shumë studime sugjerojnë se suplementet omega-3 ofrojnë disa përfitime për fëmijët.

Acidet yndyrore omega-3 janë një komponent thelbësor i një diete të shëndetshme.

Këto yndyra esenciale janë veçanërisht të rëndësishme për fëmijët, pasi ato luajnë një rol kyç në rritje dhe zhvillim dhe shoqërohen me përfitime të shumta shëndetësore.

Megjithatë, shumë prindër nuk janë të sigurt nëse suplementet omega-3 janë të nevojshme – apo edhe të sigurta – për fëmijët e tyre.

Çfarë janë omega-3?

Ato konsiderohen si acide yndyrore esenciale sepse trupi juaj nuk mund t’i prodhojë ato vetë dhe duhet t’i marrë ato nga ushqimi.

Tre llojet kryesore janë acidi alfa-linolenik (ALA), acidi eikosapentaenoik (EPA) dhe acidi dokosaheksaenoik (DHA).

ALA është e pranishme në një shumëllojshmëri ushqimesh bimore, duke përfshirë vajrat bimore, arrat, farat dhe perime të caktuara. Megjithatë, nuk është aktiv në trupin tuaj dhe trupi juaj e konverton atë vetëm në forma aktive, të tilla si DHA dhe EPA, në sasi shumë të vogla.

Ndërkohë, EPA dhe DHA ndodhin natyrshëm në peshqit yndyrorë, si salmoni , skumbri dhe toni, dhe janë gjerësisht të disponueshme në suplemente.

Ndërsa ekzistojnë shumë lloje të suplementeve omega-3, disa nga më të zakonshmet janë vaji i peshkut, vaji krill dhe vaji i algave.

Përfitimet e Omega-3 për fëmijët

Shumë studime sugjerojnë se suplementet omega-3 ofrojnë disa përfitime për fëmijët.

Mund të përmirësojë simptomat e ADHD

Çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) është një gjendje e zakonshme e lidhur me simptoma si hiperaktiviteti, impulsiviteti dhe vështirësia për t’u përqendruar.

Disa kërkime tregojnë se suplementet omega-3 mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të ADHD te fëmijët.

Një rishikim i 16 studimeve zbuloi se acidet yndyrore omega-3 përmirësonin kujtesën , vëmendjen, mësimin, impulsivitetin dhe hiperaktivitetin, të cilat shpesh preken nga ADHD.

Një studim 16-javor me 79 djem tregoi se marrja e 1300 mg omega-3 në ditë përmirësoi vëmendjen tek ata me dhe pa ADHD.

Për më tepër, një rishikim i madh i 52 studimeve arriti në përfundimin se modifikimet dietike dhe suplementet e vajit të peshkut ishin dy nga teknikat më premtuese për të reduktuar simptomat e ADHD-së te fëmijët.

Mund të reduktojë astmën

Astma është një gjendje kronike që prek fëmijët dhe të rriturit, duke shkaktuar simptoma si dhimbje gjoksi, vështirësi në frymëmarrje, kollitje dhe fishkëllimë.

Disa studime kanë zbuluar se suplementet e acideve yndyrore omega-3 ndihmojnë në lehtësimin e këtyre simptomave.

Për shembull, një studim 10-mujor me 29 fëmijë vuri në dukje se marrja e një kapsule me vaj peshku që përmban 120 mg të kombinuar DHA dhe EPA çdo ditë ndihmoi në uljen e simptomave të astmës.

Një studim tjetër në 135 fëmijë lidhi një konsum më të lartë të acideve yndyrore omega-3 me një reduktim të simptomave të astmës të shkaktuara nga ndotja e ajrit të brendshëm.

Studime të tjera zbulojnë një lidhje të mundshme midis acideve yndyrore omega-3 dhe një rreziku më të ulët të astmës tek fëmijët.

Promovon gjumë më të mirë

Çrregullimet e gjumit prekin gati 4% të fëmijëve nën moshën 18 vjeç.

Një studim në 395 fëmijë lidhi nivele më të ulëta të acideve yndyrore omega-3 në gjak me një rrezik më të lartë të problemeve të gjumit. Gjithashtu zbuloi se plotësimi me 600 mg DHA gjatë 16 javëve uli ndërprerjet e gjumit dhe çoi në gati 1 orë më shumë gjumë në natë.

Studime të tjera sugjerojnë se konsumimi i më shumë acideve yndyrore omega-3 gjatë shtatzënisë mund të përmirësojë modelet e gjumit tek foshnjat.

Megjithatë, nevojiten më shumë studime me cilësi të lartë në lidhje me omega-3 dhe gjumin te fëmijët.

Përmirëson shëndetin e trurit

Hulumtimet e reja tregojnë se acidet yndyrore omega-3 mund të përmirësojnë funksionin e trurit dhe gjendjen shpirtërore te fëmijët – në veçanti, të mësuarit, kujtesën dhe zhvillimin e trurit.

Në një studim 6-mujor, 183 fëmijë që hëngrën një spërkatje të lartë në acide yndyrore omega-3 përjetuan përmirësim të aftësisë së të mësuarit verbal dhe kujtesës.

Në mënyrë të ngjashme, një studim i vogël 8-javor me 33 djem lidhi 400-1200 mg DHA në ditë me rritjen e aktivizimit të korteksit paraballor, rajonit të trurit përgjegjës për vëmendjen, kontrollin e impulsit dhe planifikimin.

Për më tepër, disa studime sugjerojnë se yndyrat omega-3 ndihmojnë në parandalimin e depresionit dhe çrregullimeve të humorit te fëmijët.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore